Facebook
NOS Op 3

Er zijn maar weinig Facebookers met meer vrienden dan Facebookbaas Mark Zuckerberg zelf. Deze foto is door bijna 380.000 mensen geliked. Alleen twitteraar Chris Olson zag echt iets interessants aan het kiekje: Mark plakt zijn webcam en microfoon-ingang af.

Heel verstandig, want geoefende hackers kunnen via je webcam meekijken zonder dat je het zelf doorhebt. Zelfs het klik-lampje naast je webcam biedt geen garantie, dat zetten ze gewoon uit. En de baas van een bedrijf dat persoonsgegevens van miljoenen gebruikers bijeen harkt, is een flink doelwit.

Alleen heeft Mark nog wel wat te leren over microfoons. Hij plakt namelijk de microfoon-ingang af, niet de microfoon zelf. Die zit toch echt ergens anders: verstopt bij de linker luidspreker. Om daar bij te kunnen moet je de laptop eerst open schroeven en het kabeltje lostrekken of doorknippen.

Dadada

De Facebookbaas maakt wel vaker foutjes als het gaat om internetveiligheid. Laatst werden enkele social media-accounts van hem gehackt, omdat ze beveiligd waren met wachtwoorden als 'dadada'.

Moet je nu zelf ook met plakband of duct tape aan de slag? Dat is wel verstandig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie deed twee jaar geleden al die oproep, nadat het een Nederlander had opgepakt die meer dan 2000 computers kon afluisteren en kon meekijken via de webcam. Niet alleen grote jongens zoals Zuckerberg zijn dus slachtoffer.

Je webcam is in feite een behoorlijk veiligheidsrisico, terwijl je hem waarschijnlijk maar af en toe gebruikt. Afplakken is dus een kleine moeite. Zeker met dit handige NOS op 3 afplak-knipvel.

NOS op 3 Hidecam

STER reclame