Yarno Ritzen

'Qatari snappen dat je het uitgaansleven niet zomaar van westerlingen kan afpakken'

"In het centrum is handen vasthouden als stelletje echt de max", zegt Yarno Ritzen (29) die al anderhalf jaar in Doha, de hoofdstad van Qatar woont en als journalist werkt bij Al Jazeera. "Op andere locaties word je vreemd aangekeken als je dat doet." Hoe is het om in Qatar te wonen?

In het openbaar zoenen is verboden, alcohol kun je alleen kopen als je een vergunning hebt en dronken over straat lopen is uit den boze: in Qatar kun je je niet hetzelfde gedragen als in Nederland. Hoewel van buitenlanders meer wordt gedoogd dan van Qatari, is het volgens Yarno soms nogal behelpen.

Yarno Ritzen

"Er is bijvoorbeeld maar één winkel in heel Qatar waar je alcohol kunt kopen. En ook al heb ik er een vergunning voor, ik mag maar tien procent van mijn salaris aan drank uitgeven." Volgens Yarno moet het bedrijf waar je werkt toestemming geven voor het afgeven van de vergunning. "En het is als buitenlander makkelijker om daaraan te komen dan als Qatari." Dat scheelt al gauw in de kosten: een biertje in Qatar kost vijftien tot zeventien euro.

Twee werelden

Deze scheidslijn tussen buitenlanders is op meer plekken te merken. "In de weekenden komen alle westerlingen samen in de clubs van grote hotels. Locals mogen die clubs niet binnen. Daar zie je dezelfde fenomenen als in Nederland: vrouwen in korte rokjes en diepe decolletés en mannen die strakke T-shirts met diepe v-halzen dragen."

Je mag officieel geen seks voor het huwelijk hebben, maar mijn ex-vriendin kon prima bij mij langskomen.

Yarno

"Als je dan vanuit de club weer naar buiten loopt moet je er wel rekening mee houden dat je iets meeneemt om je mee te bedekken. Officieel moeten de schouders en knieën van zowel mannen als vrouwen bedekt zijn. En je mag ook niet zomaar dronken over straat", zegt Yarno. Hij pakt dan ook altijd een taxi die recht voor de ingang van de club staat en die hem tot aan zijn voordeur naar huis brengt.

Seks voor het huwelijk

Volgens Yarno wordt ook weer niet overal een probleem van gemaakt. "Je mag officieel geen seks voor het huwelijk hebben, maar mijn ex-vriendin kon prima bij mij langskomen." Als kanttekening geeft Yarno dan wel weer het feit dat hotels hier wat minder makkelijk mee omgaan: "Als je als toeristisch stel een tweepersoonskamer wilt boeken kunnen ze lastig doen. Dan kunnen ze bijvoorbeeld vragen om een huwelijksakte en anders mag je de kamer niet huren."

Uiteindelijk wil Yarno ook nog iets benadrukken. "Je komt echt niet snel in de problemen. Als je maar rekening houdt met waar je in Qatar bent. De Qatari begrijpen heel goed dat je het uitgaansleven dat westerlingen gewend zijn niet zomaar van ze kan afpakken."

Deel artikel: