NOSop3

Deze docent geeft oldschool college: krijt in plaats van digibord

NOS

Alles digitaal in de collegezaal? Bij de 25-jarige werktuigbouwkunde-docent Jurnan Schilder juist niet. Hij denkt dat studenten beter leren zonder computer, Powerpoint-presentaties en projectiescherm.

"Het vak dat ik geef is vrij wiskundig, met lange formules", vertelt Schilder, die lesgeeft aan de Universiteit Twente. "Voor studenten is het handig dat ze het ontstaan van die formules op een rustige manier kunnen zien." En dus schrijft Schilder elk college zo'n zes krijtborden vol met formules.  

Collega's kijken vreemd op als ze horen dat uitgerekend een 25-jarige docent digiloos gaat. "Ze denken vaak: dat zal wel iemand zijn die nog twee jaar tot zijn pensioen moet. Als ik dan vertel dat ik drie jaar geleden ben afgestudeerd, kijken ze wel verbaasd." 

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat je dingen beter onthoudt als je teksten op  papier leest, in plaats van op een computer. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen die een boek op papier lazen het verhaal veel beter wisten te onthouden dan mensen die het op een e-reader lazen. 

Schilder geeft het college al voor het derde jaar op rij, maar nu voor het eerst zonder computers. En ja, met zo'n krijtje schrijven is wel inspannend. "De lamme hand valt mee", zegt Schilder. "Maar aan het einde van het college ben ik wel echt moe nu. Sporten is een stuk minder vermoeiend."