NOS Op3 Binnenland Aangepast

Inholland voert stevig gesprek na 'allochtonen-mailtje'

NOS

Op de hogeschool Inholland is een stevig gesprek gevoerd met de administratief medewerker die gisteren onderstaand mailtje verstuurde. Online werd die mailwisseling bestempeld als 'racistisch' en 'discriminerend'. Volgens Inholland was dat allerminst zo bedoeld. "De medewerker heeft énorm veel spijt", zegt een woordvoerder.

Het mailtje werd naar een studente van de hogeschool gestuurd, nadat ze had gevraagd om een overplaatsing naar Amsterdam. In de mail werd haar daarna gevraagd of ze dat wel zeker wist, omdat daar "een groot deel van de studenten van allochtone afkomst is". Als haar dat niets uitmaakte, moest ze "gewoon voor die locatie kiezen". 

Hoewel de school afstand heeft genomen van de inhoud van de mail, doet de studente die de mail ontving melding van discriminatie en gaat ze op zoek naar een andere school, zei ze vanmiddag in een interview met radiozender FunX

Gisteravond werd naast Twitter ook op Facebook een screenshot gepubliceerd van de mail van Inholland. De studente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening die de mail ontving wilde liever anoniem blijven en speelde die door naar een ander. 

Kijk, we zijn allemaal één, maar op het moment dat iemand het tegendeel laat zien, is het echt klote.

De studente die de mail ontving

Tegen FunX zei ze: "Ik las het nog een keer, en nog een keer en nog een keer en dacht uiteindelijk: dit meen je niet. Ik had vorige week nog een discussie over discriminatie. Ik zei toen dat ik er nuchter in sta, maar toen ik die mail las, wow. Kijk, we zijn allemaal één, maar op het moment dat iemand het tegendeel laat zien, is het echt klote."

Een woordvoerder van Inholland reageert nu: "Vanochtend heeft de administratief medewerker die de mail heeft gestuurd zich gemeld bij onze directeur en daarna is een stevig gesprek gevoerd. De medewerker heeft dit absoluut niet zo bedoeld en heeft enorm veel spijt."

"We zijn bij Inholland erg geschrokken van wat dit teweeg heeft gebracht en leren van onze fouten. Juist bij deze opleiding focussen we zo op de dialoog en daarbij zijn we voorbijgegaan aan het betrekken van ondersteunend personeel. Dat doen we in de toekomt wel, om deze fouten te voorkomen."

Jet de Ranitz, voorzitter van de raad van bestuur van hogeschool Inholland nam eerder al afstand van de inhoud van de mail. "De insinuatie die uitgaat van de tekst, daar kan ik niet achter staan. Ik vind de suggestie die ervan uitgaat niet kunnen." 

Bussemaker

Minister Bussemaker zegt dat ze het "onbestaanbaar" zou vinden als een medewerker van een onderwijsinstelling bijdraagt aan discriminatie en polarisatie. "Ik hecht zeer aan eerlijke voorlichting, maar dat moet over de inhoud van de opleiding gaan, niet over de kleur van studenten", aldus de minister.

STER reclame