1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Flickr / CC 2.0 / christianoliverharris / BY-NC-ND

Dit artikel is voor iedereen met een goudvis

Het antwoord op de eeuwige vraag van íedereen met een goudvis: herkent 'ie me? Ja, waarschijnlijk wel. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Australische wetenschappers. Die hebben aangetoond dat visjes gezichten uit elkaar kunnen houden.

Onderzoeker Cait Newport van de Universiteit van Oxford legt het uit: "We hebben voor het onderzoek zogenoemde schuttersvisjes gebruikt. Die spugen normaal gesproken een straaltje water op hun prooi, maar voor dit onderzoek trainden we ze om op een specifiek gezicht te spugen. Als ze dat deden, kregen ze eten."

De schuttersvisjes in actie

Bij het onderzoek werden die schuttersvisjes gebruikt, omdat het door het spugen makkelijker is om aan te tonen dat de beestjes ook echt een keuze hebben gemaakt. "Misschien zwemt een goudvis wel een beetje in de goede richting, maar door dat straaltje water wisten we zeker welke foto de vissen bedoelden."

University of Queensland
Onderzoekster Cait Newport werkte mee aan het vissen-onderzoek.

De grote vraag blijft: herkent jouw eigen goudvis je? "Ja, waarschijnlijk wel", zegt Cait. "Maar wel alleen als 'ie de voorkant van je gezicht goed kan zien. Dus niet als je voorbij z'n kommetje loopt., pas als je er met je gezicht voor gaat hangen."

"Waarschijnlijk herkent 'ie je nog beter als je vis in een aquarium zwemt, omdat de kromming in een kom je gezicht vervormt. En je gezicht moet altijd hetzelfde staan, want aanpassingen en uitdrukkingen in een gezicht herkennen de vissen dan weer niet."

De visjes konden de specifieke gezichten ook uit een reeks andere pikken. "Uiteindelijk lieten we de vissen tientallen meerdere gezichten zien en in 81 procent van de gevallen zaten ze goed met het herkennen van dat éne gezicht."

Oh ja, nu we toch een vissen-expert aan de lijn hebben: hoe vindt je vis het als je met je vinger tegen zijn kommetje tikt? "Niet leuk, ze raken er gestrest van. Je kunt het vergelijken met een keihard geluid in je eigen omgeving, daar reageren mensen ook niet altijd even relaxed op." Stop maar met dat tikken dus.

Deel artikel: