NOS Op 3
Still YouTube

De ramadan is weer begonnen. Dertig dagen vasten, bezinning en… Soaps kijken. Elke dag, rond een uur of acht, kijkt Oumaima Abalhaj (22) naar series, vaak soaps, die speciaal voor de ramadan gemaakt zijn. "De sfeer kun je vergelijken met Home Alone met kerst. Je zit meteen in de ramadansfeer."

De soaps hebben dertig afleveringen en houden veel islamieten aan de buis gekluisterd tijdens de ramadan. "Het is enorm populair", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Ze worden uitgezonden in veel Arabische landen." In andere landen worden ze online of via de satelliet gekeken.

Voor Arabische begrippen zijn het goede series, zegt Oumaima. "De kwaliteit is beter en er is meer budget." Zo worden er betere acteurs ingehuurd en is het decor een stuk beter dan bij andere Arabische series.

Westerlingen zullen, als ze al kijken, even moeten wennen aan de series. "Je moet denken aan de eerste GTST-series, met slecht acteerwerk", zegt Van Hoorn.

"In Arabische series wordt er sowieso overdreven geacteerd", zegt Oumaima. Al is dat bij de ramadansoaps iets minder. "Wij zien dat omdat we vergelijkingsmateriaal hebben. Veel mensen in het Midden-Oosten hebben geen Netflix, die weten niet wat er allemaal te zien valt."

Game of Thrones

En al zouden die mensen Netflix hebben, de meeste series zijn niet geschikt als ramadanserie, legt Oumaima uit. "Het gaat ook om de ramadansfeer." En die krijg je niet bij Game of Thrones. Dat soort series passen niet bij de ramadan, vindt Oumaima. "Daar zit veel seks en bloot in."

De ramadan gaat voor Oumaima vooral over bezinning, familie en het geloof. "Zo'n serie brengt de hele familie samen. Je zit met iedereen voor de buis met een bord op schoot." En daar houdt het niet op. "Daarna praat je na: 'oh my god, heb je dat gezien?!'"

Daar lenen de soaps zich goed voor. Want er zit voor iedereen wat in, zegt Van Hoorn. "De soaps gaan vaak over familierelaties, complotten, intriges en achterklap. Elke familie is groot, dus voor iedereen is er wel iemand om mee te identificeren."

Romantische komedies

"Soms zijn de ramadansoaps slechte romantische komedies die nergens over gaan, maar soms zit er ook echt een verhaal in." Die series vindt Oumaima leuker. "Daar zit ook een boodschap in."

En als de ramadan over is? Dan kijkt Oumaima geen Arabische soaps meer. "Het Amerikaanse aanbod is een miljoen keer beter."

STER reclame