NOSop3

Hoe wordt bepaald wat voor emoji's erbij komen?

Emojipedia

Er komen 72 nieuwe emoji's bij. Goed nieuws voor onder meer de liefhebbers van avocado's, bacon of een facepalm. Officieel zijn de tientallen figuurtjes vanaf 21 juni beschikbaar, al kan het even duren voordat Google en Apple ze hebben geïntegreerd. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald wat voor emoji's erbij komen?

Beertje Grill
@GillesDraps
Er komt een avocado en een bacon emoji. Ik zeg het maar. ❤️
3 jaar geleden

Alle emoji's moeten eerst worden goedgekeurd door het Unicode Consortium. Dat checkt en coördineert alle figuurtjes die voorgesteld worden door bedrijven als Facebook, Google en Apple. Daarbij wordt gekeken naar wat er over de hele wereld speelt. "In sommige landen is een taco bijvoorbeeld veel logischer dan in andere landen", zegt Arnoud Wokke, redacteur bij techsite Tweakers.

Volgens Wokke is er steeds meer oog voor de verschillende interpretatie van emoji's. "Er is wel eens onderzoek gedaan naar hoe mensen vanuit de hele wereld reageren op verschillende emoji's. Ze kregen gewoon dezelfde emoji te zien, maar hadden daar een heel ander beeld bij. Want ook al is een lachende emoji bijvoorbeeld universeel, het hoeft niet voor iedereen gelijk te zijn. Vandaar ook dat de emoji's nu verschillende huidskleuren hebben."

Het is echt een bureaucratisch geneuzel van heb ik jou daar.

Arnoud Wokke

Ieder jaar worden er weer nieuwe voorstellen gedaan om emoji's toe te voegen. "Dat is echt een bureaucratisch geneuzel van heb ik jou daar", stelt Wokke. "Want ook al zijn er nieuwe emoji's bedacht, het is een lang proces en ze werken nog niet meteen op je telefoon." 

Ook al zijn de emoji's over een paar weken beschikbaar, het kan dan nog wel even duren voordat ze op je telefoon staan, vertelt techredacteur Nando Kasteleijn. "Vanaf 21 juni kunnen Google en Apple ze integreren in Android en iOS. Het zal nog wel even duren voordat de versies ook daadwerkelijk op het systeem staan. Het kan zijn dat ze bij grote software-updates beschikbaar komen."

Hij benoemt het verschil tussen de emoji's op verschillende platformen. "Het verschil tussen Apple en Google zit 'm vooral in de manier waarop de emoji's worden getekend. Apple kiest voor wat meer een 3D-achtige emoji's en bij Google zijn ze wat platter."

Bieremoji's

In België vonden bierbrouwers overigens dat de bieremoji's niet goed genoeg werden gerepresenteerd en besloten zelf een app te bouwen. Daarmee zijn emoji's te downloaden voor ieder biermerk.

Armand
@ArmandIDK
Het Nieuwsblad Zin in bier? Zeg het met een Belgische emoji Het Nieuwsblad De Belgische brouwers hebben een… https://t.co/fFxia5auEo
3 jaar geleden