NOSop3

260 muzikanten vormen de grootste band van Nederland

Christiaan Bonebakker

50 drummers, 50 bassisten, 80 gitaristen, 80 zangers. In totaal 260 muzikanten vormen vanmiddag in Haarlem naar eigen zeggen de grootste band van Nederland. Ze willen daarmee geld ophalen voor het goede doel, maar ook net zo viral gaan als hun Italiaanse voorgangers.

Initiatiefnemer Alain Timmers zag de video waarin duizend Italianen een nummer van de Foo Fighters coverden en dacht: dat wil ik ook. De video, die inmiddels ruim 31 miljoen keer is bekeken, moest ervoor zorgen dat de Amerikaanse rockband een optreden zou geven in Italië. Dat lukte

De band in Haarlem covert vanmiddag het nummer Rockin' in the free world van Neil Young, maar dat is niet bedoeld om de singer-songwriter (of de Foo Fighters) naar Nederland te halen. "Nee, we doen het om aandacht te vragen voor het Jeugdcultuurfonds. We willen meer jongeren muziek laten maken", zegt Timmers.

Alain Timmers. Hans Goes

Timmers plaatste in augustus vorig jaar al een oproepje op Facebook om muzikanten te trekken. Dat het er zoveel werden, had hij niet verwacht. "Toen moesten we er wel serieus iets van gaan maken." 

Opvallende deelnemers aan de band zijn singer-songwriter Michael Prins, de 5-jarige drummer Jip en zelfs burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem doet mee op de bas.

Koptelefoon

Om straks alles gelijk te laten klinken, krijgen de muzikanten een koptelefoon op waarop het ritme te horen is. Vooraf werden er door het conservatorium van Haarlem video's op YouTube geplaatst hoe je het nummer moet spelen. 

Drummer Sem van Gennip (19). Hans Goes

Volgens drummer Sam van Gennip (19), die al zes jaar drumt, is het niet al te moeilijk om zijn partij te spelen. "Ik heb het drie keer meegespeeld met het nummer en toen ging het al goed. Ik denk dat het ook vanmiddag wel moet lukken."

Hij verwacht dat het straks met 50 drummers 'lekker bombastisch' gaat klinken. "Het is te gek wat die Italianen deden, maar ook hier in Haarlem gaat het straks heel vet klinken." 

Van het optreden, dat om 13.00 uur begint, wordt een professionele video gemaakt die uiteindelijk online voor veel aandacht moet zorgen. "Misschien inspireren we ook wel andere steden om dit ook te gaan doen", zegt Timmers.