NOSop3

NOSop3

'De islam en homoseksualiteit gaan samen'

Abdellah Bijat

Hij is ervan overtuigd: homoseksualiteit en het islamitische geloof kunnen hand in hand gaan. Dat is dan ook de boodschap die Abdellah Bijat (22) als allereerste praktiserende moslim wil uitdragen met zijn deelname aan de Mr. Gayverkiezing van België. Vanavond wordt de Mr. Gay van 2016 gekozen.

"Welke religie je ook hebt, homoseksualiteit bestaat", zegt Abdellah. Maar dat het nog lang niet overal ter wereld wordt geaccepteerd weet ook hij wel. Daarom ziet hij het als zijn missie om een rolmodel te zijn voor diegenen die niet zichzelf durven te zijn. Daarbij wil hij vooral doordringen tot etnische doelgroepen. "De islam loopt nog veel achter." 

Veel Belgen zeggen dat ik een bruggenbouwer ben, dus ik kan het verschil maken.

Abdellah

"Maar eigenlijk is in heel België nog veel werk aan de winkel", zegt Abdellah. "Veel mensen hier zijn nog steeds tegen het homohuwelijk en aanschouwen ze het als een ziekte." Abdellah krijgt daarom ook niet louter positieve reacties op zijn statement. "Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ik moslim onwaardig ben en een schande voor de Marokkaanse gemeenschap. Toen ik net uit de kast kwam was dat best moeilijk."

Abdellah Bijat

"Mijn ouders hebben me op een gegeven moment ook verbannen. Ik ben toen alleen gaan wonen en heb ze al drie jaar niet meer gezien." Abdellah geeft aan nu geen behoefte te hebben aan contact met zijn ouders: "ik ben gelukkig met hoe ik nu leef. En ik ben bang om weer gekwetst te worden op een manier die ik dan weer lang moet verwerken." Maar hij sluit niet uit dat hij ze over een aantal jaar misschien nog eens opzoekt. 

Jongens en meisjes, wij zijn er en we mogen gezien worden.

Abdellah

Negatieve reacties laat Abdellah nu links liggen, want bij ontvangt juist ook veel lovende woorden. "Veel Belgen zeggen dat ik een bruggenbouwer ben, dus ik kan het verschil maken."

'Mijn geloof zat in de weg'

Op zijn zestiende kwam Abdellah erachter dat hij op mannen viel: "Ik betrapte mezelf erop dat ik naar jongens keek. Maar mijn geloof zat in de weg en dus was ik vier jaar met mezelf in gevecht. Er werd me verteld dat homoseksualiteit niet kon. Ik ben toen zelf de koran gaan lezen, waar ik niets tegenkwam over homoseksualiteit. Alleen een vers over lust, wat ik niet interpreteer als een verbod op homoseksualiteit. Maar dat is natuurlijk mijn mening; dat ga ik niet prediken."

Op zijn twintigste durfde Abdellah daarom toch aan zijn vrienden te vertellen dat hij op mannen viel. "Nu twee jaar later is mijn coming out naar de hele wereld. Daarom wil ik vanavond ook zo graag winnen. Dan is dit niet alleen maar mijn eigen statement maar ook een statement voor België. Jongens en meisjes, wij zijn er en we mogen gezien worden."