Flickr / CC BY-SA 2.0

'Had ze maar niet zo'n kort rokje aan moeten doen'

"Verkrachtingen zijn een gigantisch probleem in Brazilië", zegt correspondent Marc Bessems als we hem vragen naar het nieuws over een groepsverkrachting in Rio de Janeiro. In Brazilië is een golf van verontwaardiging ontstaan, nadat video's van die verkrachting online massaal werden gedeeld.

Naast de woede over de verkrachting van het 16-jarige meisje door een groep van ongeveer 30 mannen, zijn er ook mensen die het anders zien. Volgens hen heeft het meisje de verkrachting aan zichzelf te danken. Hoe kan het dat sommigen er zo tegenaan kijken?

"Er is een bepaald cultureel probleem", zegt Marc tegen ons. "Dat zie je aan reacties op Facebook en Twitter. 'Waarom bleef ze niet gewoon thuis, dan was haar niets gebeurd' en 'ze had wel een erg kort rokje aan, dus dan vraagt ze erom', zijn dingen die ik heb gelezen."

"Deze buitensporige zaak maakt veel los bij de Brazilianen. Ze noemen het barbarij en er wordt continu herhaald dat het ook juist níet aan de vrouw ligt. De grote meerderheid vindt het afgrijselijk. Maar tegelijkertijd is er ook een te grote minderderheid die dus zegt dat ze niet in haar minirokje had moeten lopen."

Marc: "Je ziet dat er bij verkrachtingen eigenlijk verschillende sociale problemen door elkaar lopen. Dat er in dit geval zo veel mannen met wapens om het meisje heen stonden, geeft een geweldscultuur aan. Ook laat het de macht van de drugsbazen in de favela's zien. Er is een groep die dit soort dingen dus normaal vindt en goedkeurt."

Wat doe je ertegen? "Brazilië heeft ook last van de straffeloosheid, een politie die niet altijd goed functioneert, om het maar even heel zacht uit te drukken. Maar natuurlijk grijpt de politie nu wel in. Ze moeten wel."

Deel artikel: