NOS Op 3
CCTV

Iedereen in de file heeft er weleens over gefantaseerd: wat als ik hier overheen kon rijden? Gelukkig hebben we China. Daar ligt het eerste schaalmodel voor een verhoogde bus die over twee rijden auto's kan rijden al klaar. De TEB.

Het is eigenlijk een soort bovengrondse metro, die 60 kilometer per uur kan halen. Er passen ongeveer 1200 passagiers in, die via deuren aan de zijkanten kunnen instappen. De Chinese ontwerper Bai Zhiming presenteerde zijn plan op een techbeurs.

Achteraan sluiten

De enorme verkeersdrukte is een serieus probleem in China. Naast de smog die alle auto's uitstootten, staat het verkeer op de wegen rond steden in de spits soms urenlang muurvast. 

In 2010 ging het bijvoorbeeld helemaal mis in de Noord-Chinese provincie Hebei. Snelweg 110 van Tibet naar Beijing was al niet berekend op de jaarlijkse verkeersgroei van 40 procent. Voeg daar wegwerkzaamheden en ongelukjes aan toe, en je krijgt een file van 100 kilometer lang die ruim tien dagen duurt. 

Terug naar de TEB. De file-overstijgende bus kan volgens uitvinder Bai nog dit jaar getest worden. Het voertuig zou zowel de filevorming als de uitstoot van uitlaatgassen kunnen verminderen: met één TEB heb je 40 bussen minder nodig op de weg.

STER reclame