IS in Irak

Hier zitten IS-aanhangers in Europa

Een groepje IS-aanhangers heeft per ongeluk hun locatie in een aantal Europese steden verklapt. Onderzoekscollectief Bellingcat dook met twitteraars op een aantal foto's die op social media waren gezet en vond de locaties, ook een in Nederland, tot op de flat nauwkeurig.

Na een oproep van de terreurgroep om aanslagen te plegen in het Westen tijdens de ramadan, postten IS-fans op social media een foto met een briefje waarop staat dat ze de groep steunen.

De politie Noord-Holland onderzoekt nu degene achter dit Nederlandse bericht, getekend door "de aanhangers van het Kalifaat":

"We weten nog niet wie het is. Onze experts onderzoeken nu of het echt is. Het kan natuurlijk ook iemand zijn die zich verveelde, maar we nemen het heel serieus", zegt een woordvoerder.

Toen GeenStijl gisteren opriep om mee te zoeken werd de exacte locatie van foto van deze IS-aanhanger snel gevonden. In Hoofddorp, vlak bij Schiphol.

Op de achtergrond van de foto's is een herkenbaar straatbeeld te zien. Ook vanuit Munster, Londen en Parijs werden foto's getweet die de Twitter-gemeenschap wist te lokaliseren.

Bellingcats oprichter Eliot Higgins hoopt dat de lokale politie met deze informatie de IS-aanhangers op kan sporen in Europa.

Deel artikel: