NOSop3

Broodje goede doel: brood dat over is, naar vluchtelingen brengen

NOS

Als de bakkers sluiten, komen de vrijwilligers van Breadcycle in actie. Hun missie: voedselverspilling tegengaan. Dus halen ze in Amsterdam brood dat over is op, om het vervolgens in te leveren bij opvangplekken voor daklozen en vluchtelingen.

De Amerikaan Nathaniel Baumgardner is een van de initiatiefnemers. "Tijdens mijn studie in Maastricht vroeg ik me af hoe je bepaalde middelen kunt inzetten voor mensen die het minder hebben. Toen zag ik dat er zoveel bakkerijen zijn en dat er zoveel voedselverspilling is. 1 + 1 is dan 2."

Dus ging hij bij een aantal bakkers langs om te vragen of ze het brood dat ze aan het einde van de dag over hebben, aan hem wilden schenken. "Bakkers die dat wel willen, weten vaak niet hoe of hebben er de tijd niet voor. Wij helpen ze een handje."

Daarmee zijn ze een aanvulling op initiatieven zoals de voedselbank, vindt Baumgardner: "Daar geven ze eten aan mensen met een laag inkomen; wij geven aan instanties die mensen zónder inkomen te eten geven."

Nathaniel Baumardner heeft zelf een glutenallergie NOS

Glutenallergie

Inmiddels heeft Breadcycle acht vrijwilligers die zeven dagen per week brood ophalen en bezorgen. Per dag worden er zo'n 100 tot 150 mensen mee geholpen. Vooral de brownies zijn in trek, zegt Nathaniel. Zelf een hapje mee-eten, zit er voor hem niet in. "Ik heb, hoe ironisch, een glutenallergie."