NOSop3

Weer Formule 1 in Zandvoort? 'Niet te doen!'

ANP

Na de winst van Max Verstappen in Spanje dit weekend kriebelt het weer in Zandvoort: ze willen daar dolgraag de Formule 1 terug. Dat stelde de gemeenteraad afgelopen november al voor, maar als er een moment is waarop je hiervoor moet vechten, is het nu wel. De gemeente is aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Is de Grand Prix van Nederland weer een stapje dichterbij?

Dan moet er eerst nog een boel gebeuren. "Het is alsof je de Olympische Spelen naar Nederland wilt halen", zegt prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit. "Het kost gewoon ongelooflijk veel tijd."

Prins Bernhard is zelf een fanatieke racer op zijn circuit Capital Photos

Volgens Erik Weijers, directeur van Circuit Park Zandvoort, is er nog geen concreet uitgewerkt plan. "Dat plan moet in 2016 afgerond zijn. Maar je moet niet te hard van stapel lopen, het is niet niks. Er zijn genoeg voorbeelden van gemeenten die zich verslikt hebben, zoals bij de Nürburgring."

Volgens Weijers moeten er nog wel een aantal dingen gebeuren: hij moet het circuit aanpassen, de infrastructuur verbeteren en goed naar de kosten kijken. "Wij kunnen dit niet in ons eentje dragen. We zouden tientallen miljoenen nodig hebben van de overheid."

Prins Bernhard en Weijers willen zich nog niet aan een datum wagen. Fans van het plan hopen op 2018. Tot die tijd rijden er alleen Formule 1-auto's op het circuit tijdens speciale evenementen, zoals binnenkort tijdens de Familie Racedagen

Formule 1-commentator Louis Dekker ziet het somberder in. "2018? Blijf dromen. Dit moeten we niet willen", zegt hij. Vooral omdat het een sport is die zowel de gemeente als het circuit heel veel geld gaat kosten.

"Ik denk dat we dan weer de discussie in Nederland krijgen dat we hier geld aan uitgeven. Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, is heel rijk, voornamelijk door overheden die miljoenen in zijn sport hebben gepompt."

De laatste Formule 1 op Zandvoort in 1985

In 1985, toen de laatste Grand Prix van Nederland verreden werd, was er juist heel veel kritiek op de Formule 1 in Zandvoort. Van de gemeenteraad. "Toen ging het erom dat Zandvoort in de duinen ligt, in de natuur... De autosport moest daar weg. Nu is die discussie aan het kantelen."

Nog een praktisch bezwaar volgens Dekker: die infrastructuur. "Zandvoort ligt aan het strand en de wegen naar het strand gaan maar één kant op. Het past gewoon niet, helemaal niet als het ook nog zonnig en strakblauw is."