NOS Op 3
Flickr Creative Commons / Craig Morey

Een artiest die helemaal uit z'n dak gaat en publiek met handjes in de lucht. Handjes met daarin een telefoon natuurlijk, want die is er altijd en overal bij. Festival de Beschaving gaat dit jaar offline: bezoekers kunnen hun telefoon afplakken. Vervolgens wordt door sociale wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzocht hoe lang ze het volhouden hun telefoon niet te gebruiken.

Bij binnenkomst wordt de telefoon met een sticker afgeplakt. Op vertoon van een afgeplakte telefoon krijgen de festivalgangers toegang tot een 'offline' gebied, waar studenten alle techniek proberen te vervangen.

"Je kunt er live tinderen, facebooken of Candy Crush spelen zonder dat er een telefoon aan te pas komt. Ik wilde FOMO, the fear of missing out, gebruiken als lokkertje voor die area", zegt Bow Evers, artistiek leider van het festival.

Ontwenningsverschijnselen

Kun je toch niet zonder je telefoon, dan kun je de sticker laten verwijderen. De wetenschappers doen vervolgens onderzoek naar de ontwenningsverschijnselen die mensen vertonen. "Heel veel meer kan ik er niet over zeggen, om het experiment niet te bederven," zegt Bow.

Het festival wil door het experiment een 'white spot' worden, een plek waar geen wifi is. "Elk jaar proberen we onze bezoekers aan het denken te zetten. En in plaats van wifi-palen neer te zetten, halen we ze nu juist weg.", zegt Bow.

NOS

Het muziekfestival de Beschaving is op 2 juli in de Botanische Tuinen in Utrecht. 

STER reclame