Jorien Slager

Boemerangkind Jorien: hier is de koelkast altijd gevuld en de was gedaan

Wonen op kamers in Zwolle vond Jorien Slager "echt geweldig". "Ik woonde met een hechte groep mensen. We gingen met z'n allen op stap en als er iemand brak was, maakten we tosti's voor diegene." Nu zit dat er niet meer in voor Jorien (22). Ze woont sinds twee weken weer thuis na 3,5 jaar op kamers gewoond te hebben.

Haar ouders zijn nu dus haar huisgenoten. Ze heeft haar dure studentenkamer ingewisseld voor haar ouderlijk huis met vier verdiepingen in De Hoeve, een klein dorpje in Friesland. "Niet optimaal", zegt Jorien, "maar wel een stuk goedkoper".

Jorien is niet de enige die weer thuis woont nadat ze op kamers is geweest. Een op de vier kinderen woont binnen vijf jaar weer 'thuis', blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is iets meer dan enkele jaren geleden en veel meer dan in de jaren 70, toen slechts 1 op de 10 kinderen terugkeerde naar het ouderlijk huis. Er is zelfs een term voor: Jorien is een boemerangkind.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik zegde de huur van m'n kamer op, omdat het me alleen maar geld kostte en afstuderen kan ik ook thuis." Jorien, die journalistiek in Zwolle studeert, bespaart hierdoor zo'n 600 euro per maand. Niet alleen aan huur, maar ook aan boodschappen. "Hier is de koelkast altijd gevuld en wordt de was gedaan."

En dat is niet het enige pluspunt aan thuiswonen. "We hebben een hele grote tuin en ik kan lekker in de zon zitten." Voor al die voordelen hoeft ze niets te betalen. "Ik laat alleen af en toe de honden uit en doe huishoudelijke klusjes."

Netflixen op de bank

Het is natuurlijk niet allemaal genieten in het ouderlijk huis, legt Jorien uit. "Je levert toch een beetje vrijheid in. M'n ouders wilden weer weten waar ik ben, tot hoe laat ik weg ben en of ik thuis eet." Voor haar eigen gewoontes - zoals met een bord pasta op de bank Netflix kijken - is weinig plaats.

Jorien woont ook niet meer in de buurt van haar vrienden. "Ik moet veel reizen om ze te zien, dat is wel jammer." Ook passen haar kleren en schoenen niet meer op haar slaapkamertje van 10 m2. "De overloop en zolder staan vol met spullen."

Meer boemerangvrouwen dan mannen

Boemerangkinderen zijn vaker vrouw dan man. Dat komt volgens het CBS omdat vrouwen op een jongere leeftijd uit huis gaan. Hoe jonger iemand is, hoe groter de kans op terugkeer bij de ouders. Jorien was 19 toen zij het huis verliet voor een kamer in Zwolle.

Twee jaar na terugkeer naar het ouderlijk huis woont iets minder dan de helft van de mannen daar nog steeds. Bij vrouwen is dat 37 procent.

Ik ben niet van plan hier jaren te blijven. Het ligt er een beetje aan of ik een baan krijg en misschien ga ik reizen.

Jorien, boemerangkind

Jorien keerde terug naar papa en mama omdat het goedkoper was, maar relaties die op de klippen lopen zijn de belangrijkste oorzaak van boemerangkinderen.

"Ik ben niet van plan hier jaren te blijven. Het ligt er een beetje aan of ik een baan krijg en misschien ga ik reizen." Maar eerst: afstuderen. "Dat hoop ik voor juli te doen, als dat niet lukt, dan zien we dat dan wel weer, ik heb geen strakke planning."

Deel artikel: