Examentijd: studeren in de UB naast een smakkende scholier

Middelbare scholieren die leren voor hun eindexamens zorgen voor overlast in sommige universiteitsbibliotheken. Bijvoorbeeld in de bibliotheek van de Radboud Universiteit. Studenten kunnen daar, volgens de PvdA in Nijmegen, niet meer rustig studeren vanwege de luidruchtige middelbare scholieren.

Scholieren snotteren en smakken nu volop.

Student aan de Radboud Universiteit

De partij heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur om samen een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door een tijdelijke studielocatie ergens anders in de stad te maken. Zo kunnen de scholieren die zich buitenshuis beter kunnen concentreren op meerdere plekken terecht.

Een student aan de Radboud Universiteit zegt tegen dagblad De Gelderlander: "Scholieren begrijpen niet dat je stil moet zijn in de UB. Snotteren of smakken gebeurt nu volop."

Niet alleen in Nijmegen hebben ze last van 'vreemden' in de universiteitsbibliotheek. Vorig jaar was er chaos in Tilburg: de beveiliging van de universiteit had toen de handen vol aan hbo'ers, mbo'ers en middelbare scholieren. Mede daarom begint de universiteit vrijdag met een proef: na 17.00 uur mogen alleen nog universitair studenten naar binnen.

Het Tilburgse universiteitsblad Univers schreef vorig jaar dat sommige TiU-studenten bang waren om iets van de overlast te zeggen. En een medewerker van de UB in Tilburg zei: "Er is nu iedere dag overlast. Ik denk dat het binnenkort een keer misgaat, er is al een mes gevonden."

Ook op de Universiteit Utrecht zorgen scholieren die de regels niet kennen, of doen alsof ze die niet kennen, weleens voor overlast. "We hebben het vaak aangedragen in vergaderingen, maar de universiteitsbibliotheek is duidelijk: de bieb blijft openbaar, onder meer vanwege de bijzondere collecties", zegt Puck Metgod, lid van de Universiteitsraad.

"Eigenlijk zitten er het hele jaar door wel scholieren in onze bibliotheken", zegt Corine Matser van de UB. "Bijvoorbeeld als profielwerkstukken worden gemaakt. Er is niet zozeer meer overlast dan anders. Maar studenten die overlast ervaren, kunnen sinds dit schooljaar de balie WhatsAppen als ze last hebben van iemand."

In Leiden is de UB vaak zo druk, dat studenten van de universiteit geen plekje meer kunnen vinden. Daarom wil de Leidse studentenpartij LVS dat zij voorrang krijgen op hbo'ers en andere bezoekers van buiten.

Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. "Iedereen is hier welkom, als ze maar in het bezit zijn van een jaarpas. Studenten aan de universiteit krijgen die sowieso, mensen van buiten moeten die voor 30 euro kopen", zegt een woordvoerder van de universiteitsbibliotheek.

Amsterdam, Groningen, Rotterdam

In de UB's in Amsterdam is er weinig overlast door scholieren, zegt een woordvoerder van de UvA en HvA. "Er is hier een heel grote openbare bieb die zich richt op die middelbare scholieren. Er leren er maar een paar in de UB's en die zorgen niet voor overlast. Bovendien zijn vanaf 18.00 uur alleen studenten van de UvA en HvA welkom."

In Groningen gaan scholieren niet massaal naar de universiteitsbibliotheek, zegt een woordvoerder. "Maar het is hier soms wel druk, dus hebben we vier keer per jaar twee weken waarin alleen studenten van de RUG worden binnengelaten. Dat is dan tijdens de tentamenperiodes op de universiteiten."

Ook de bibliotheken van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft geen overlast van middelbare scholieren. "Maar er zijn hier in de UB's sowieso weinig plekken op het moment, doordat we midden in een verbouwing zitten", zegt iemand van de bieb. "En ik denk dat het te ver fietsen is voor scholieren."

Deel artikel: