NOS Op 3
Wes Copeland / Facebook

Al decennia is het een bikkelharde strijd: wie haalt de hoogste score in de videogame Donkey Kong? En die strijd lijkt nu beslist. De Amerikaanse Wes Copeland heeft een bijna perfecte game gespeeld en lijkt de strijd daarmee definitief te hebben gewonnen.

Het  behalen van een topscore klinkt op z'n best misschien als een belangrijke bijzaak, maar onderschat het niet. De strijd om de score is al sinds 1981, toen Donkey Kong uitkwam, aan de gang. Daar kwam in 2007 al een documentaire over uit: The King of Kong: A Fistful of Quarters.

En nu heeft Wes Copeland een nagenoeg perfecte score neergezet met een puntenaantal van 1.218.000. En dat deed hij zonder ook maar één keer dood te gaan. Copeland doet vaker pogingen, maar zegt nu dat hij stopt. "Ik denk niet dat ik de score nog hoger kan krijgen", schrijft hij op Facebook

Game over

De afgelopen jaren werd de score keer op keer door meerdere mensen verbeterd. Maar omdat Copeland er nu mee stopt, zou zijn record wel eens het einde kunnen betekenen van de 35-jarige strijd om de hoogste Donkey Kong-score ooit.

Zijn voornaamste concurrent van de afgelopen maanden zegt namelijk dat hij geen nieuwe aanval meer gaat doen. Robbie Lakeman haalde in april nog het record, maar zegt nu dat hij geen nieuwe poging meer doet. Volgens hem is hij wel goed genoeg, maar heeft hij niet genoeg geluk.

Game over dus. En voor de liefhebbers, hier de hele recordgame, die 3 uur en een kwartier duurt:

STER reclame