Bier gooien bij concerten, waar komt dat vandaan?

Meer bier in je haar dan in je maag, we kennen het allemaal van feesten en festivals. Er wordt bij sommige optredens volop met bier gesmeten, ook naar artiesten. Op Bevrijdingsdag was het weer raak: Lil' Kleine en Ronnie Flex kregen de nodige bekers bier naar hun hoofd tijdens hun optreden in Nijmegen en waren daar niet van gediend. Het was trouwens niet de eerste keer dat de rappers werden bekogeld.

Hoe is het bier gooien ontstaan?

De grote vraag: waarom zijn we als concertbezoekers dan toch begonnen met bier gooien? Een absoluut antwoord op die vraag gaan we waarschijnlijk nooit vinden. Maar toch: wie aan bier gooien denkt, denkt al gauw aan Normaal. Bij elk nummer van de onlangs gestopte rockband uit de Achterhoek vlogen vele tientallen liters bier door de lucht.

Dit gebeurde voor het eerst in 1977 - het jaar dat de band definitief doorbrak met de singles Oerend Hard en Alie. Volgens de bandleden zelf is de traditie ontstaan bij het filmen van de videoclip bij Alie. Hieronder het eindresultaat: zoals je kunt zien vliegt het bier zanger Bennie Jolink om de oren.

Voormalig bassist Willem Terhorst kan zich de opname nog goed herinneren. "Regisseur Willem van der Linde vond dat het wel iets feestelijker mocht. Onze toenmalige manager kwam daarop met het plan om kratten met halve liters bier het publiek in te dragen. Als je met die flessen schudde, spoot het bier alle kanten op. Dat bracht voor de clip de actie die nodig was en het zorgde voor een mooie sfeer."

Je zou wel kunnen zeggen dat het bij Normaal begonnen is, ja.

Willem Terhorst, voormalig bassist Normaal

Alie behaalde uiteindelijk nummer 7 in de Nederlandse Top-40 van 1977. Voor de fans van Normaal was een traditie geboren: bier gooien. Bassist Willem: "Je zou wel kunnen zeggen dat het bij de concerten van Normaal begonnen is, ja. Wij vonden dat wel leuk en van ons mochten ze zoveel bier gooien als ze maar wilden. In het begin maakte het ook niet uit als wij werden natgegooid, maar later werd onze apparatuur gevoeliger en stukken duurder. Toen hebben we het geprobeerd in te dammen, maar dat is nooit helemaal gelukt."

Na Normaal kwam het bier gooien ook bij optredens van andere artiesten terug. Ook bij concerten van de Limburgse band Rowwen Hèze en Guus Meeuwis regent het (soms letterlijk) meters bier. Een video van de zanger van rockband John Coffey ging vorig jaar het internet over, hij greep al crowdsurfend een biertje uit de lucht.

Organisaties zijn het zat

Veel festivalorganisaties zijn er helemaal klaar mee. De organisatie van de Zwarte Cross - ook in de Achterhoek - heeft al laten weten in de programmaboekjes aan te kondigen dat bier gooien niet wordt toegestaan. Organisator Pieter Holkenborg kent de bierregen naar eigen zeggen van punkrock-concerten, en vindt dat dat afgelopen moet zijn. Traditie of niet.

"Het is voor artiesten levensgevaarlijk vanwege alle elektrische apparatuur die er staat. Bovendien is het voor de bezoeker die er niet van houdt gruwelijk irritant. Ik snap ook niet wat er zo leuk aan is om ermee te smijten. Volgens mij is het veel leuker om het gewoon op te drinken. "

Eurosonic Noorderslag

Een ander festival waar het traditiegetrouw bier regent, is op het Groningse popfestival Eurosonic Noorderslag. In 1994 werd er uit onvrede met bier gegooid naar Popprijs-winnaar 2 Unlimited. Daarna werd elke winnaar op die manier 'gehuldigd.'

Dit tot groot ongenoegen van 3FM-dj annex presentator Giel Beelen en de organisatie, die de bierdouche voor de Popprijs-winnaar verbood. Het plan om geen drankjes meer toe te staan op het moment van de uitreiking van de Popprijs was een goede poging, maar zoals Giel zelf moest ervaren werkte het verbod averechts.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een dag voor Bevrijdingsdag moest een jongen uit Haarlem zijn Facebook-evenement "WK bier gooien naar Ronnie Flex en Lil Kleine" op last van de politie offline halen: ruim 21.000 mensen hadden aangegeven wel een biertje over te hebben voor de rappers.

Als hem wordt gevraagd naar redenen om een artiest op een bierdouche te trakteren, kan Normaal-Bassist Willem Terhorst een lach niet onderdrukken: "Misschien dat het komt door de kwaliteit van sommige artiesten. Of dat niet alle dj's in alle streken van ons land even geliefd zijn. Wij hebben het in ieder geval nooit als een negatieve reactie van onze fans ervaren."

Deel artikel: