NOS Op 3
KLM / Schiphol

Vluchten uit Hongkong, Singapore, Chicago, Londen, Berlijn, Parijs. Vliegtuigen landen, stijgen op, taxiën, moeten tanken. Hoe krijg je die dagelijkse, onophoudelijke operatie op Schiphol twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking vanaf 20.00 uur? We vroegen het luchtverkeersleider Joost de Bruin.

Joost: "Wij hebben om 20.00 uur, net als de rest van Nederland, gewoon twee minuten stilte en we hebben de afspraak met alle grote vliegvelden van Nederland dat daar vanaf 19.50 tot 20.03 uur geen vliegtuigen mogen vertrekken." Dat betekent dus dat Rotterdam, Groningen en Maastricht rond 20.00 uur helemaal stilliggen qua vliegverkeer.

Ook binnenkomende vluchten zorgen namelijk niet voor overlast. "Vanaf 19.59 uur tot 20.03 uur mogen geen vliegtuigen landen", legt Joost uit. "Alle vliegtuigen die wel willen landen, blijven die minuten op grote hoogte cirkelen, zodat de overlast op de grond minimaal is."

Zul je net zien, cirkelt er een Boeing boven je huis? Joost: "Nee. Voor die vliegtuigen hebben we speciale wachtgebieden, waar de overlast zo klein mogelijk is. Boven de Maasvlakte, Flevoland en de Noordzee. Daar cirkelen ze zo hoog, en de motor draait haast stationair, dat je er amper iets van hoort. Een beetje zoals een auto die wacht voor het stoplicht."

KLM / Schiphol

Weten mensen in de vliegtuigen ook dat wij in Nederland twee minuten stil zijn? "We informeren de vliegers waarom ze moeten wachten, en dan is het aan de captain zelf om het door te geven aan de passagiers. En vervolgens ook aan de passagiers zelf of ze zich daaraan willen houden", legt Joost uit.

Hoe ziet dat eruit?

Op Schiphol is het iedere 4 mei weer puzzelen hoe ze het zo stil mogelijk houden op en rond het vliegveld. Twee jaar geleden zag dat er vanuit de verkeerstoren zo uit, vanaf 01:00 tot 03:30.

STER reclame