Je wil stoppen met roken en je hebt werkelijk alles al eens geprobeerd? Rook een elektronische sigaret! Althans, dat raadt de Britse Koninklijke Raad van Artsen aan. Volgens de artsen heeft het gebruik van een elektronische sigaret nauwelijks nadelen en veel voordelen.
Reden genoeg om de e-sigaret meer te promoten, maar longarts Pauline Dekker snapt niks van het advies. "Er is te weinig bekend over de e-sigaret om rokers een e-sigaret aan te raden."
De artsen stellen zelfs dat e-sigaretten 95 procent minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan gewone sigaretten. "De grootste risico's bij roken zie je pas twintig jaar later. Zo lang bestaat de e-sigaret niet eens." En dat is eigenlijk het belangrijkste, zegt Dekker. "Kno-artsen, kaakchirurgen en tandartsen zeggen dat er irritatie ontstaat aan het tandvlees."
Dekker, werkzaam op de rookstoppoli Rode Kruis Ziekenhuis, is nog nooit een roker tegengekomen die gestopt is met roken door de e-sigaret als hulpmiddel. "De werkzame en verslavende stof nicotine zit er wel in, je blijft dus gewoon verslaafd." En van nicotine weten we genoeg, zegt Dekker.
Nicotine veroorzaakt geen kanker, "maar het is geen onschuldige stof. Nicotine is verslavend en je kunt er hart- en vaatziekten van krijgen."
Slecht signaal
Ze vindt het een zeer slecht signaal om te zeggen dat e-sigaretten een goed middel zijn om van je sigarettenverslaving af te komen. "We hebben nu 20.000 tabaksdoden per jaar. Stel, dat worden er 10.000 met de e-sigaret, dan is dat nog steeds niet acceptabel." Ze stoort zich aan het beeld dat er bestaat over de e-sigaret. "Die zou fantastisch zijn, maar dat is gewoon niet zo. Niet roken is nog steeds het beste."
Ook het ministerie van Volksgezondheid zegt dat "er op dit moment nog geen bewijzen zijn dat e-sigaretten helpen met stoppen met roken". Zij zullen de elektronische sigaret dus niet gaan promoten onder rokers.
"Het is duidelijk dat een e-sigaret minder schadelijk is dan het roken van tabak. We verbieden het roken van een e-sigaret niet, maar we willen ook niet dat het normaal wordt, zeker niet voor jongeren. Als je niet rookt, moet je ook geen e-sigaret gaan roken."
Maar hoe moet je dan wel stoppen met roken? "Er moet een cognitieve gedragsverandering plaatsvinden. Dat klinkt heel zwaar, maar dat is het niet", zegt Dekker. De longarts wil mensen bij haar op de rookstoppoli laten inzien hoe sigaretten werkelijk werken. "Vaak hoor ik van rokers dat sigaretten de stress wegnemen, maar dat klopt gewoon niet. Kennis helpt tegen verslaving."
Al die hulpmiddelen als pleisters en kauwgum helpen alleen tegen de fysieke afkickverschijnselen. "En die heb je maar een paar weken nodig als je echt wil stoppen."