NOS Op 3
YouTube

Al jaren zijn gifjes hartstikke populair op Reddit en tegenwoordig ook op Facebook en Twitter. Offline kom je ze niet tegen. Zonde, vinden Daniel Samama en Vincent Seeber. Daarom organiseren zij dit weekend een gifjes-expositie in het Volkshotel in Amsterdam. Want ook gifjes kunnen kunst zijn, vindt het duo.

De fascinatie voor gifjes begon vier jaar geleden bij Daniel en Vincent. Ze stuurden elkaar aan de lopende band bewegende plaatjes, waardoor ze een enorme collectie verzamelden. "Eerst mailden we de gifjes naar elkaar, daarna deelden we ze ook op Twitter", zegt Daniel.

Daar kreeg het duo een vaste schare fans. "We kregen op een gegeven moment tips van gif-kunstenaars toegestuurd." Onder de noemer The GIF that keeps on Giffing verzamelden ze honderden gifjes. 

Daniel en Vincent kozen een aantal gifjes uit 'hun' collectie om te exposeren. "Het is niet echt onze collectie natuurlijk, de gifjes zijn van de kunstenaars, wij hebben ze alleen verzameld", zegt Daniel.

Reactie-gifs

Bij gifjes denk je waarschijnlijk aan de varianten die grappig zijn, of, zoals Daniel ze noemt: "de reactie-gifs". Maar, hoewel ze die wel leuk vinden, bedoelen zij die juist niet. "Dat soort gifjes zijn geen expositie waard", zegt Daniel. 

Dus niet gifjes als deze:

Of deze klassieker:

Maar eerder gifjes als deze:

En:

Daniel is fan van gifjes die je aan het nadenken zetten. "Vooral loops zijn interessant." Dat zijn gifjes die continu worden herhaald en waarvan je niet kunt zien waar ze beginnen en eindigen.

Trippende gifjes

De gifjes worden tentoongesteld op oude beeldbuizen. "Dat versterkt het effect van sommige gifjes", zegt Daniel. Andere gifjes worden geprojecteerd met een beamer. Ook is er een gifje dat je kunt 'beleven' in een kartonnen doos. "Je steekt je hoofd in de doos en ziet een trippend gifje, best wel intens."

Vandaag kun je nog tot 19.00 uur terecht in het Volkshotel, morgen tussen 13.00 en 19.00 uur. Entree is gratis, binnen een minuut of twintig ben je door de vijftig gifjes heen, zeggen de organisatoren. 

STER reclame