NOS Op 3
NOS

Deze maand worden de eerste 150 Tinybots geproduceerd: kleine, pratende robots die dementerende ouderen moeten ondersteunen en gezelschap moeten houden. 

"Mensen met dementie hebben moeite met onthouden wat er is gebeurd en wat komen gaat", zegt Wang Long Li (30), die ze ontwikkelt. "Onze Tinybots geven bijvoorbeeld gesproken reminders en spelen muziek af.”

De familieleden kunnen via een app instellen wat de Tinybot zegt en wanneer. "Bij een van onze eerste testen heeft de kleinzoon er ingezet dat hij over een kwartiertje langs zou komen en dat ze dan samen het Achtuurjournaal zouden kijken. Wat ze merkten bij aankomst was dat zijn oma niet verrast was, niet in de stress schoot, maar de koffie al had klaargezet. Ze hadden een veel leukere tijd omdat zij er echt op voorbereid was."

Wang wil dat over een paar jaar mensen een Tinybot in huis halen nog voordat ze hem nodig hebben. "Dat je de Tinybot eerst opvoedt en ermee leert werken, en als ze hem nodig gaan hebben, kan hij dan ondersteuning bieden."

STER reclame