Burger With Everything on It

Zou jij je tanden zetten in de Burger With Everything on It?

Deze burger ga je vandaag niet tegenkomen en grote kans dat je hem niet meer op zou kunnen: de Burger With Everything on It. Hij wordt vanaf morgen in Japan verkocht, tot 31 mei; een limited edition dus. En dat is waarschijnlijk maar goed ook, want dit broodje burger, Zenbunose burger in het Japans, kan je maar beter niet te vaak verorberen.

De fastfoodketen Lotteria verkocht de burger voor het eerst in 2013, daarna kwam -ie nog een paar keer terug. Dit jaar vroeg Lotteria aan klanten welke burger ze terug op het menu wilden. Dit is dus de rerelease met wat nieuwe ingrediënten en dit zit erin:

Voor ruim 10 euro gaat deze nachtmerrie voor diëtisten over de toonbank.

"Dit klinkt niet heel erg goed", zegt dus ook diëtist Judith Schelling. "Er zit heel veel verzadigd vet in, dat is gewoon ongezond. En leuk hoor, die sla en tomaat, maar dat is maar een klein onderdeel. En de sauzen zitten waarschijnlijk boordevol suiker, kleurstoffen en vet. Dit is echt heel slecht."

Dus als je dit eet, hoelang heb je dan nog? "Waarschijnlijk gaat je bloeddruk meteen omhoog door al het zout", zegt Schelling. "Als je dit elke dag eet, kan je ervan uitgaan dat je cholesterol behoorlijk omhoog gaat, door het vlees en de kaas. Met vis zou het gezonder zijn."

Zo zag -ie er voor het eerst uit:

Toen kreeg je er bijna 1500 calorieën mee binnen; in deze nieuwe versie zitten voldoende calorieën voor een hele dag. Zelfs voor 'snackspert' Eke Bosman is dit wel een beetje veel van het goede. "Dit is echt een calorieënbom. Dan moet je de volgende dag wel flink aan de bak om hem eraf te trainen."

17 uur stofzuigen

Inderdaad, hoelang duurt het voordat je deze calorieën verbrand hebt? Coosje Dijkstra, voedingswetenschapper aan de VU, gooit er een rekensom tegenaan, voor een gemiddeld mens van 60 kilo.

"Met een normale activiteit zoals stofzuigen, verbrand je 180 calorieën per uur. Als we ervan uitgaan dat deze burger zo'n 3000 calorieën bevat, moet je bij benadering bijna 17 uur stofzuigen om hem te verbranden. Als je gaat hardlopen, ben je ongeveer 7,5 uur zoet."

Lotteria in Tokio

En een gemiddelde vrouw heeft maar 2000 calorieën op een dag nodig, dus daar zit je met deze burger al ver overheen. "Dit is heel erg slecht, zowel qua gezondheid als duurzaamheid, want het is bijna alleen maar vlees", aldus Dijkstra.

Dus, Eke Bosman, doen? "Ik zie het eerder als een één-keer-per-jaar-ding, als een traditioneel gerecht."

Deel artikel: