Dit is de knoflook zoals wij die kennen, aglione is tien keer zo groot

Als je deze knoflooksoort eet ga je niet uit je mond stinken

Voor wie niet meer uit z'n mond wil stinken na het eten van knoflook, lijkt er een oplossing te komen. Twee Italiaanse ondernemers willen de markt bestormen met een knoflooksoort waar je, inderdaad, niet van gaat stinken.

Hij heet aglione, wat zoveel betekent als 'grote knoflook'. De knoflooksoort is tien keer zo groot als een knoflookbol zoals wij die kennen. Bovendien is hij milder van smaak. Drie jaar geleden werd aglione door een van de twee heren 'ontdekt' bij een boer in Toscane.

De aglione bestaat al zo'n 40 jaar, maar wordt niet meer in grote hoeveelheden geteeld. Een enkel restaurant in Toscane gebruikt de aglione wel, maar dat is het dan wel zo'n beetje.

"Dit leek ons een typisch voorbeeld van Italiaanse finesse die in de vergetelheid is geraakt. Dat komt doordat bijna niemand de aglione nog kent en bijna niemand ernaar vraagt", zegt Lorenzo Bianchi, die samen met Alessandro Guagni het knoflookavontuur is gestart.

Het duurt nog een paar maanden voordat Alessandro Guagni en Lorenzo Bianchi hun knoflook kunnen oogsten. Tot die tijd proberen ze hun product in de keukens van sterrenrestaurants in Italië te krijgen. Ook is het doel om de knoflooksoort te slijten op luxere voedselmarkten. Op die manier willen ze dat het een nieuw, typisch Italiaans product wordt.

Ze kregen van verschillende chef-koks al enthousiaste reacties, schrijft The Guardian. Maar hier in Nederland lijkt onder professionals minder animo voor de aglione.

Verbijstering

Geert de Natsis, chef-kok en eigenaar van knoflookrestaurant Garlic Queen in Amsterdam, is verbijsterd. Hij heeft zelf nog nooit van de knoflooksoort gehoord. Zijn importeur ook niet trouwens: die wist niet wat hij hoorde toen Geert hem belde.

"Ik hoop voor hen dat het iets wordt in de markt, maar ik heb er niets aan om met dat soort producten te koken", zegt De Natsis. "De knoflooksoort is milder, daarom denk ik niet dat er een markt voor is. Knoflook moet echt stinken. Die knoflook komt mijn zaak niet binnen. Geen interesse."

"Als je bij ons binnenkomt, komt de knoflookwalm je tegemoet. Ik heb een runderstoofpot en daar gaan 60 tenen in. Die staat zes uur te pruttelen. Je proeft de knoflook wel, maar het is niet overheersend. Dan zeggen mensen al: jee, ik proef geen knoflook. Als ik dan knoflook ga gebruiken die je niet proeft, dan krijg je dat de hele avond te horen. De mensen komen hier echt voor de stinkknoflook."

Kauw op een koffieboon en je hebt de volgende dag nergens last van.

Knoflookkok Geert de Natsis

Ook kok Julius Jaspers snapt de noodzaak van een geurloze knoflook niet zo. "Hoe erg is het nou, dat je een beetje ruikt naar knoflook?" Maar als hij de garantie krijgt dat de smaak identiek is aan knoflook, dan heeft hij er geen problemen mee. Alhoewel: "Knoflook moet wel lekker scherp zijn."

Voor diegenen die last hebben van de knoflookgeur, heeft hij wel een tip: peterselie kauwen. Maar dat is volgens De Natsis een fabeltje. "Je moet op een koffieboon kauwen", zegt hij. "Dat is misschien wel vies, maar het helpt. Even doorbijten, doorslikken en je hebt de volgende dag nergens last van."

Deel artikel: