Aanhoudingen voor matchfixingschandaal in e-sports

time icon
WCS Global Finals 2014

We kenden het al van het voetbal en het tennis. Nu blijkt dat er ook in de e-sports (online competitie-gamen) matchfixing plaatsvindt. Tien mensen worden vervolgd omdat ze de boel zouden hebben bedonderd bij het spel StarCraft II.

Wie zijn verdacht?

Onder de verdachten is een oud-wereldkampioen. Lee 'Life' Seung-Hyun is aangeklaagd voor het manipuleren van twee wedstrijden in mei 2015. Hij zou een bedrag van ruim 55.000 euro hebben gekregen. Ook een collega van Lee, Jung 'Bbyong' Woo-Yong, is opgepakt. Hij zou in januari een wedstrijd expres verloren hebben. Onder de andere aangehouden personen zitten makelaars en financiers.

"Je ziet dat omkoopschandalen juist in de grote sporten, zoals voetbal en tennis, veel voorkomen", zegt Jasper Schoo van de Nederlandse e-sportsbond. "Blijkbaar wordt e-sports dus steeds groter. Dan is het jammer dat we door dit soort praktijken steeds meer beginnen te lijken op de grotemensenwereld."

Op Nederlandse bodem zijn er nog geen gevallen bekend van matchfixing. Om het in de toekomst te voorkomen, wil de bond contracten afsluiten met betrouwbare organisatoren van de wedstrijden. Op die manier ontstaat er een soort keurmerk. "Toernooien zijn dan ook geautoriseerd en spelers goed geregistreerd. Als er dan spelers worden verdacht van matchfixing, kun je die eenvoudig royeren", zegt Schoo. "De rotte appels eruit halen, dat is de volgende stap."

Matchfixing door gamers?

Bij het voetbal is het al snel verdacht als een verdediger wel erg makkelijk zijn mannetje laat lopen of de keeper een bal door zijn handen laat glippen. Bij tennis is voor de leek ook wel te zien of een speler zijn best doet of niet. Maar hoe bewijs je dat een gamer op hoog niveau een wedstrijd expres verliest?

Marius Hollenga
@MariusHollenga
It would appear that Lee "Life" Seung Hyun has been convicted of matchfixing. Disappointing, always liked him. :/
3 jaar geleden

"De verschillen in de top zijn zo minimaal, dat een kleine misrekening al tot verlies kan leiden. Het is dus heel moeilijk te traceren", zegt Schoo. "Je zult het in geldstromen moeten zoeken of verklaringen van spelers."

Schoo doet, niet voor het eerst, een oproep om toegelaten te worden tot de olympische organisatie NOC*NSF. Op die manier kunnen ze professionaliseren en valsspelers beter bestrijden.

Hoe groot het probleem is, valt volgens Schoo niet te zeggen. "Misschien is dit het topje van de ijsberg. Daar kan ik geen zinnig antwoord op geven. Het zal voornamelijk bij grote internationale toernooien zijn, een wereld waarin honderdduizenden tot soms miljoenen euro's omgaan."