Tony Crabbe in Amsterdam

Ah, dus jij hebt het altijd druk? Tony heeft de oplossing

Voordat je dit artikel leest heb je waarschijnlijk WhatsApp al een paar keer geopend, gescrolld door je Facebooktijdlijn en weet je al precies welke collega's je hebben gemaild. Op de vraag 'hoe gaat het met je?' wordt daardoor - vooral door jongeren - steevast geantwoord: druk, druk, druk.

Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe heeft daar een paar oplossingen voor, die hij beschrijft in zijn boek Nooit meer te druk. Gisteravond sprak hij voor een stampvolle Westerkerk in Amsterdam en gaf NOS op 3 van tevoren al wat tips mee.

Druk zijn is voor sukkels

Oké, je hebt veel te doen: werken, je sociale leven en dan ook nog je familie die je af en toe wil zien. Volgens Crabbe klopt het helemaal niet dat we daar niet in kunnen minderen. Wat hij zegt is eigenlijk vrij simpel: "Durf keuzes te maken en focus je daarop. Doe de dingen waar je écht waarde aan hecht met meer aandacht en laat de rest vallen."

Ook zouden we wat Crabbe betreft efficiënter te werk moeten gaan. "Besteed bijvoorbeeld een heel uur aan je mail beantwoorden en op sociale media actief zijn, in plaats van dat de hele dag tussendoor doen."

Schakel je brein ook af en toe uit. Laat je gedachten de vrije loop.

Tony Crabbe

Maar wat valt eraan te doen, als iedereen om je heen het druk heeft en vol ambitie in de avonden en weekenden werkt? Volgens Crabbe is nietsdoen de sleutel tot succes.

"We blijven onszelf namelijk de hele dag door met informatie voeden en hebben geen tijd om die ook te verwerken. Zelfs al hangen we een avondje op de bank en kijken we televisie, dan nog nemen we informatie op. Schakel je brein ook af en toe uit. Laat je gedachten de vrije loop."

Vera

Vera Bartels (35) snapt wel waar Crabbe het over heeft. "Ik heb het gevoel dat er permanent dingen moeten en dat er nooit iets af is."

Vera werkt als manager bij een mediabureau en geeft toe dat het haar heerlijk lijkt als dat drukke gevoel er even niet zou zijn. "En dat het oké is om keuzes te maken en dat ik dat niet hoef te verantwoorden. Nu ben ik veel te bang om dingen te missen, de fomo, de fear of missing out. Ik heb nu het idee dat aan alle kanten aan me getrokken wordt."

Soms merk ik op dinsdag dat ik al bijna 24 uur heb gewerkt in twee dagen.

Florentine

Vincent Quint (28) werkt bij Philips en geeft aan dat ook hij eigenlijk niet bestand is tegen het druk-zijn. "Het werkende leven, de drukte en sociale media zijn me redelijk snel aan het opslokken."

Vincent is samen met zijn vriendin Florentine Visscher (28) gekomen en wil vooral weten hoe hij effectiever met zijn tijd kan omgaan. "Ik sta nu om half 7 op, want ik moet twee uur in de trein van Amsterdam naar Eindhoven zitten. 's Avonds moet ik ook weer twee uur terug en heb eigenlijk helemaal niets aan m'n avond."

Florentine en Vincent

Florentine herkent dat wel. "Soms merk ik op dinsdag dat ik al bijna 24 uur heb gewerkt in twee dagen. Daar komt dan ook nog bij dat je met je vrienden wil afspreken, je af en toe wilt sporten en je vriend wilt zien. Maar dan denk ik ook iedere avond om kwart over tien: o ja fuck, morgen moet ik weer vroeg op. Daarom wil ik graag kijken wat ik belangrijk vind in het leven en wat er voor mezelf écht toe doet."

Wat als iedereen door blijft gaan als een hersenloze drone?

Tony Crabbe

"Als je stopt met druk zijn, je focust op waar je echt gelukkig van wordt, heb je waarschijnlijk meer succes in je carrière", besluit Crabbe. "Want als iedereen als een soort hersenloze drone door blijft gaan, terwijl jij de ruimte creëert om te kunnen nadenken en je eigen ideeën te vormen, wie zal dan meer impact hebben?"

Na ons korte interview wil hij per se nog even alleen zijn voordat hij de groep van 700 man toe zal spreken, om zijn gedachten wat te ordenen.

Deel artikel: