Nieuwe sprinters met usb, wifi, stopcontacten én een wc

time icon
Arno Leblanc/NOS
Geschreven door
Arno Leblanc
verslaggever NOS op 3

Het is afgelopen met te kleine prullenbakjes die tegen je knie aan drukken in de nieuwe sprinters van NS. En van een lege telefoon zul je ook minder snel last hebben. In de 58 nieuwe sprinters die vanaf 2017 gaan rijden zitten stopcontacten en usb-aansluitingen en er is wifi.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het nieuwe aan de nieuwe sprinters

De nieuwe treinen werden door de NS met spoed besteld bij de Zwitserse fabrikant Stadler. Omdat mbo-studenten straks ook een OV-studentenkaart krijgen en omdat de economie aantrekt verwacht de NS meer reizigers. De eerste nieuwe Sprinter is nu in Nederland om getest te worden.

"De trein gaat komend jaar veel testkilometers maken op het Nederlandse spoor. Ondertussen worden acht werkplaatsen klaargemaakt voor het onderhoud aan dit nieuwe type trein. Ook worden honderden machinisten en technici opgeleid, net als duizenden conducteurs," aldus Tom de Groot, projectmanager van NS. 

NS

In de nieuwe sprinter kun je ook weer gewoon naar de wc. En 

- De trein kan de afstand van 0 tot 200 meter afleggen in 17 á 18 seconden.

- De 58 Sprinters bieden straks in totaal 16.100 extra zit- en staplaatsen.

- In totaal gaat het om 10.000 stopcontacten en ongeveer 5.000 usb-aansluitingen.

- Een speciale uitschuiftrede zorgt voor betere rolstoeltoegankelijkheid.

- Er zijn speciale rolstoelplekken of plekken voor je fiets.