NOS Op 3
Boston Globe

Op zondag gebeurt meestal niet zo heel veel, dus besloten de journalisten van de Amerikaanse krant The Boston Globe alvast een jaartje vooruit te werken. Want volgend jaar belooft 9 april een stuk spannender te worden, mocht Donald Trump gekozen worden als president. 

Zonder moeite wist The Boston Globe een voorpagina te vullen op basis van alle campagnebeloftes van Trump, maar ook met de nodige problemen voor de nieuwe president. Zo keldert op 9 april 2017 de beurs op Wall Street, omdat ze daar bang zijn voor een handelsoorlog met China. 

De meeste ruimte is ingeruimd voor Trumps plan om miljoenen Mexicaanse illegalen te deporteren. Niet alleen gaat dat plan enorm veel geld kosten, de plannen zijn rampzalig voor alle Amerikaanse fruittelers, die niemand meer kunnen vinden om alle aardbeien, appels en ander fruit te plukken. 

De toekomstige president Trump wuift alle problemen weg, maar maakt zich wel zorgen over tientallen Amerikaanse soldaten. Die weigeren families van IS-strijders te vermoorden, terwijl hun nieuwe president dat wel had bevolen. 

Onderaan de pagina is nog ruimte voor een klein internationaal schandaal: de Chinese president is woest omdat Trump zijn nieuwe hond, een rimpelige shar-pei, heeft vernoemd naar zijn vrouw. Trump ziet daar geen kwaad in: "Ik snap niet waarom ze boos is. Ik hou van puppies en ik hou van vrouwen", zegt president Trump.

In het commentaar onder de voorpagina waarschuwen de schrijvers dat Trump als president rampzalig is voor Amerika, maar ook Ted Cruz "heeft een rampzalige visie voor ons land", schrijft de krant. 

Trump en Cruz zijn op dit moment de meest waarschijnlijke Republikeinse presidentskandidaten. Cruz won gisteren de voorverkiezingen in Colorado, terwijl Trump vol inzet op de winst in zijn thuisstaat New York over tien dagen. 

Waarschijnlijk hebben beide kandidaten straks niet genoeg voorverkiezingen gewonnen om tot de Republikeinse presidentskandidaat te worden gekozen. Dan moeten duizenden partijleden een kandidaat kiezen tijdens een, dan ongetwijfeld chaotisch, partijcongres in juli. 

In theorie kunnen de partijleden dan ook iemand anders dan Cruz of Trump verkiezen.

STER reclame