Van der Steur

Is minister Van der Steur kampioen excuses aanbieden?

Voorlopig zit minister Van der Steur er nog. Vandaag bood hij voor de vijfde keer z'n excuses aan als minister en hij blijft zitten op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het lijkt erop dat de excuses van de ene politicus beter geaccepteerd worden dan die van een andere. Hoe komt dat? We vroegen het politiek verslaggever Ireen Oostveen.

"Vandaag heeft hij niet letterlijk sorry gezegd, maar wel beterschap beloofd. En dat vind ik meer waard dan een excuus. Kennelijk vond hij het vandaag beter om geen excuses aan te bieden. Het leek erop dat hij niet vond dat hij die verschuldigd was."

Wie boden al excuses aan? Een overzicht.

Is Van der Steur kampioen excuses maken?

"Allereerst kan Van der Steur goed excuses aanbieden, hij beheerst de etiquette. Je excuses moeten namelijk aan een paar basisvoorwaarden voldoen. Erken dat het fout is gegaan, neem de verantwoordelijkheid op je, betuig spijt en beloof beterschap." Dat heeft Van der Steur in het verleden goed aangepakt, zegt Oostveen.

"Het is heel moeilijk te geloven dat iemand echt spijt heeft en het nooit meer zal doen, als hij daarvoor allemaal uitvluchten stond te bedenken. Als je écht spijt hebt, gaat je verhaal over wat je de ander hebt aangedaan. Niet over hoe het allemaal zo gekomen is en hoe weinig jij eraan kunt doen."

Interview met Van der Steur na het debat.

'Stop met eisen van excuses'

"Als je de excuses van Van der Steur bijvoorbeeld vergelijkt met die van Kamp, dan verschillen die nogal. Kamp doet het volgens het boekje, maar het lijkt niet oprecht. Bij Kamp zijn excuses duidelijk onderdeel van de tactiek. Je krijgt niet het idee dat hij het echt meent. En dat is funest voor de geloofwaardigheid."

"Daarom vind ik ook dat Kamerleden moeten stoppen met eisen van excuses. Het lost niets op. Je hebt pas iets aan een excuus als het welgemeend is. Anders ondergraaft het de geloofwaardigheid van de politiek."

De excuses van Obama

"Hier wordt het politici vaak verweten als ze excuses maken, dat ze het alleen zouden doen om het effect. Obama gaat met die situaties heel handig om. Hij moest ooit excuses maken aan de mensen van Artsen zonder Grenzen toen Amerikaanse bommen hun ziekenhuizen hadden geraakt.

Dat deed hij achter de schermen, zodat niet het misverstand kon ontstaan dat hij het niet echt meende. Zonder camera's erbij, zonder journalisten. Later vertelde zijn woordvoerder tijdens een persconferentie dat de president achter de schermen al excuses had aangeboden."

Deel artikel: