Tech Podcast

NOS op 3 Tech Podcast: foto's raden voor blinden en de gevaren van een cashloze maatschappij

Het is onvermijdelijk: ooit rijden we zelf geen auto's meer en de aanloop naar dat moment toe is ontzettend spannend. Tegen die tijd hebben we allang geen contant geld meer, maar is dat wel verstandig? En Facebook laat blinden foto's zien, door ze te beschrijven. Dit zit er deze week in de NOS op 3 Tech Podcast:

Vivianne Bendermacher is naar de studio gereden, met een beetje hulp. Haar auto kan al deels zelfstandig rijden en Vivianne is om. Daarom is ze ook enorm fan van de nieuwe 'betaalbare' Tesla. Binnen een jaar of vijf zijn alle nieuwe auto's in staat om zelfstandig te rijden, mede dankzij het werk van een briljante hacker die in zijn garage Tesla naar de kroon steekt.

Voor Bram Duvigneau kan die zelfrijdende auto er niet snel genoeg zijn. Als blinde is hij nu veroordeeld tot het openbaar vervoer. Ook op Facebook speelt zijn handicap Bram parten, want wat staat er op al die foto's? Daarom heeft Facebook een algoritme geschreven dat foto's kan beschrijven. Bram is enthousiast en geeft een inkijkje in de vele hobbels van een techwereld zonder zicht.

Pinnen, ja graag of liever niet? Als het aan Ancilla Tilia ligt, is de keuze altijd aan jou. Een cashloze samenleving ziet ze niet zitten, ondanks dat buschauffeurs, winkeliers en banken dat graag willen. Volgens Tilia worden de veiligheidsrisico's van cash betalen overdreven en de privacyrisico's van pinnen en online bankieren onderschat.

Deel artikel: