Voor, tegen, blanco of... toch ongeldig?

​U stemt door het rood maken van één wit stipje.

Toelichting op het stembiljet

Ga je nog stemmen vandaag? Dan kom je dit onderschrift tegen op het biljet. Duidelijk? Nee, te vaag, zeiden meerdere partijen in de Tweede Kamer gisteren. Volgens de SP maakt het kabinet het biljet zelfs bewust ingewikkeld, zodat mensen massaal fout gaan stemmen.

Verkeerd invullen kan zomaar een ongeldige stem opleveren. En dan heb je ook nog de mensen die lollig willen doen en creatief worden met het rode potlood. Maar ook dan is het opgepast, want voor je het weet is je stem ongeldig. Daarom heeft de Kiesraad een overzichtje gemaakt. Wat is wel en wat is niet geldig?

Wanneer is je stem geldig of ongeldig?

Even kort: één van de twee bolletjes, die bij voor of die bij tegen, moet enigszins worden ingekleurd om een stem uit te kunnen brengen. Vul je niks in én schrijf je niks extra's op het biljet, dan heb je een blanco stem uitgebracht. Schrijf je je keuze op, zonder een bolletje rood te maken, dan is je stem altijd ongeldig.

Dit is dus een ongeldige stem. Er is geen bolletje ingekleurd, maar er is wel iets opgeschreven waardoor de stem ook niet meer 'blanco' is.

Als je een van de twee bolletjes (gedeeltelijk) hebt ingekleurd, dan maakt het niet uit of je er nog iets bij schrijft. Tenzij het een naam is, of een andere tekst waaruit een identiteit kan worden opgemaakt.

Dit is een geldige stem, omdat de stip is ingekleurd.

Een kruisje of een vinkje zetten, dat mag ook gewoon. Als je er maar voor zorgt dat een deel van de witte stip is ingekleurd.

De onderste stem is wel geldig, omdat het stipje deels is ingekleurd

Deel artikel: