Surfoorlog aan de Californische kust

De Lunada Bay is een gewilde surfspot. De prachtige baai, ten zuiden van Los Angeles, staat bekend om perfecte golven, mooie kliffen en goed weer. Je zou denken dat deze surfplek drukbezocht is. Maar dat is de baai absoluut niet.

Dat komt doordat de Lunada Bay Boys iedereen de weg versperren die er een golf wil pakken en niet uit de buurt komt. Ze gebruiken zelfs geweld om 'hun' surfspot vrij te houden van surftoeristen die uit de omgeving komen. Spullen worden gestolen, surfers bedreigd en autobanden lek gestoken. En de politie knijpt een oogje toe.

Toeristen zijn nu gezamenlijk een rechtszaak gestart tegen de 'Boys', die ook wel de 'wave warlords' genoemd worden.

Middelbare mannen

De Lunada Bay Boys bestaan vooral uit rijke, middelbare mannen die in de buurt van de baai wonen. Zij zien het als hun baai. Volgens de aanklagers is het strand en de zee van iedereen en moet de intimidatie stoppen.

Volgens Yannick de Jager, professioneel surfer, komt dit soort 'lokalisme' vaker voor. "Dat is het beschermen van een lokale surfspot of strand, door lokale surfers. Ze noemen het beschermen, maar eigenlijk is het vaak gewoon simpelweg domineren"

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het surfen mag dan wel bekend staan om "love, peace and happiness", zegt surfer Erik Ringelberg, "maar dat is het vaak niet". Erik (24) kent het voorbeeld van Lunada Bay. "Het loopt daar een beetje uit de hand." Yannick herkent zich hierin. "Surfen heeft nog steeds een beetje het ’laid back & hippie’-imago voor veel mensen, maar eigenlijk is dat tegenwoordig totaal niet meer zo."

In de rechtszaak worden de Boys als bende aangemerkt en wordt de gemeente waaronder de baai valt, Palos Verdes Estate, als medeplichtig gezien. De gemeente zou te weinig doen tegen de agressieve surfers en de toeristen niet beschermen.

Ruitje intikken en iPhone stelen

Lunada Bay is niet de enige plek waar dit gebeurt. Het gebeurt overal volgens Erik, die minimaal drie maanden per jaar in het buitenland is om te surfen."Elk jaar ga ik naar Frankrijk daar kom ik het ook tegen."

Hoe moet je er als surftoerist mee omgaan? "Ik stel me altijd nederig op als ik ergens op bezoek ga en daar ga surfen. Je moet niet meteen staan schreeuwen dat de golven fantastisch zijn." Wat je wel moet doen, is netjes op je beurt wachten, zegt Erik. "En niet met een te grote groep komen, dan val je minder op."

Ook laat Erik zijn iPhone, GoPro-camera en andere dure spullen thuis. "Ze tikken dan wel eens een ruitje van je auto in en stelen je spullen."

Erik moet wel toegeven dat hij een beetje hypocriet is. "Als ik in Hoek van Holland surf en er komen honderd Duitsers met een plank aan, dan stuur ik ze ook weg en pak ik alle golven." Yannick snapt het principe ook wel. Het is dan wel niet het strand van de Lunada Bay Boys, "maar zij voelen dat soms wel zo, doordat ze al tientallen jaren op dat strand surfen. En soms maanden toeleven naar die ene dag waar alle condities samenkomen en er perfecte golven breken"

Volgens Yannick is lokalisme op deze manier "belachelijk", maar hij vindt het wel belangrijk dat het er veilig aan toe gaat op de golven. "Het laat eigenlijk in een soort microcultuur zien hoe het in onze maatschappij er ook aan toe gaat. Altijd meer willen en niet willen delen."

Deel artikel: