Hier kun je als transgender in de VS veilig naar het toilet

tijd van publicatie
Google Maps

Naar het toilet gaan is normaal niet iets waar je over nadenkt. Je doet het gewoon. Voor transgenders is het echter een ander verhaal. Want waar ga je naar het toilet als je niet weet met welke sekse je jezelf identificeert? Of als je veranderd bent van sekse? In het Amerikaanse North Carolina valt er niet meer te kiezen: daar mag je sinds vorige week alleen nog naar de wc van je 'originele sekse'.

Webdesigner Emily Waggoner groeide op in de staat en vindt de nieuwe wet "verschrikkelijk". Daarom bouwde ze een 'veilige wc-kaart', waar je als transgender mag kiezen welke wc je gebruikt, of waar er een 'genderneutraal' toilet beschikbaar is. Om dat duidelijk te maken 'pint' ze rollen wc-papier op Google Maps.

Ze vraagt mensen en bedrijven in North Carolina om haar te helpen en aan te geven waar transgenders nog wel welkom zijn op het kleinste kamertje van hun keuze. Inmiddels staan er zo'n 140 wc-rollen - en dus wc's - op haar kaart, waaronder veel horecazaken.

De wc-rollen op de kaart Google Maps

Wat staat er in de nieuwe maatregel?

Mannen die in transitie zijn naar vrouw zouden de privacy schenden van vrouwen in de damestoiletten. En daar wil de, overwegend conservatieve, zuidelijke staat niks van weten. Ook zeggen ze dat mannen misbruik van de regel zullen maken om vrouwen te belagen op de wc’s. Een mogelijk gevaar dus.

De maatregel - onderdeel van een wet die het verbiedt om extra antidiscriminatiemaatregelen te nemen voor de LGBT-gemeenschap - heeft de staat scherp verdeeld. Waggoner is namelijk niet de enige die zich verzet tegen de nieuwe wet.

Zo'n tachtig bedrijven die in North Carolina zitten, zoals Apple, Facebook, Twitter, American Airlines en PayPal, lieten in een open brief aan de gouverneur van North Carolina weten dat zij het niet eens zijn met de nieuwe maatregel en "teleurgesteld zijn". "Dit is discriminatie", schrijven zij.

Bordjes voor transgender toiletten deconstructinggender / Instagram

Waggoner, wiens partner transgender is, zegt dat dit het moment is om in verzet te komen. “Hoe meer bedrijven worden toegevoegd, hoe meer steun er komt.” Ze kwam op het idee nadat een lokaal kledingmerk steun betuigde op Instagram. De kaart is inmiddels ruim 100.000 keer bekeken en wordt dagelijks aangevuld.

Ook in Amsterdam genderneutrale toiletten

Op het Amsterdam University College werden vorige week genderneutrale toiletten gebouwd. Sommige studenten zouden zich ongemakkelijk zouden voelen bij een toiletbezoek.

Niet alle toiletten in het gebouw hebben een make-over gekregen. Alleen op de tweede verdieping wordt het bordje met het mannen- en vrouwensymbool verwijderd en vervangen voor een neutraal bordje met daarop 'wc'.