Joanneke Jansen

Nederlandse wint wereldberoemde Boat Race

De vrouwenroeiploeg van de universiteit van Oxford is de winnaar van de bekendste botenrace ter wereld: The Boat Race. Ze waren de snelste op de afstand van bijna 7 kilometer over de rivier de Theems in Londen. De Nederlandse wiskundestudent Joanneke Jansen (23) roeide in het winnende team van Oxford. "Ik ben zo blij, hier doe je het voor", vertelt ze na afloop.

De wereldberoemde roeiwedstrijd tussen de teams van de universiteit Oxford en de universiteit van Cambridge wordt al 162 jaar gehouden. Sinds 70 jaar is er ook een vrouwenrace. De BBC zendt het roeispektakel live uit. Miljoenen mensen over de hele wereld kijken naar de uitzending. Daarnaast trekt de race honderdduizenden mensen die langs de oevers van de Theems staan om de roeiers aan te moedigen.

Loodzware race

"Het was echt een spannende race", vertelt correspondent Suse van Kleef. "De boten voeren ontzettend dicht naast elkaar. Het was keihard werken. Door de golven kwam er water in de boot, waardoor het alleen maar zwaarder werd. Ze twijfelden op een gegeven moment zelfs of Cambridge de finish zou halen, doordat ze zo veel water maakten."

Joanneke: "Ik heb in tien jaar roeien nog nooit zoiets meegemaakt. Het water leek op de zee, het was niet te doen. Puur vechten." Joanneke zegt niet gemerkt te hebben dat Cambridge bijna zonk: "Je ziet niets. Je roeit gewoon door."

De regen en wind van vandaag maken de roeiomstandigheden loodzwaar. Maar, hoe woeliger het water, hoe beter, zei Joanneke al voorafgaand aan de race. "Als het water heel vlak is dan gaat het meer om kracht. Ik ben niet de sterkste en moet het meer van mijn techniek hebben. Ik heb een goed bootgevoel en kan voelen hoe je het blad in het water moet stoppen. Hoe hoger de golven, hoe moeilijker dat is. Dat is een voordeel voor mij."

Pas sinds vorig jaar roeien de vrouwen dezelfde route als de mannen. Daarvoor roeiden ze op een ander stuk van de Theems en was de afstand korter. Bij de vrouwenraces won Cambridge 41 keer; Oxford was 29 keer de snelste.

Studeren op topniveau

Hoewel The Boat Race een typisch Brits feestje is, doen er steeds meer roeiers uit andere landen aan mee. Voorwaarde is wel dat je studeert aan een van de twee prestigieuze universiteiten.

Roeien is uiteindelijk niet het belangrijkste, vindt wiskundestudent Joanneke. "Ik kwam hier voor wiskunde." De combinatie van roeien op topniveau en studeren op topniveau viel haar zwaar, maar dat is nu afgelopen: "Ik heb over een paar weken tentamens. Daar ga ik nu keihard voor leren."

We volgden Joanneke tijdens de laatste voorbereidingen op de race.

De mannenploegen van de twee universiteiten ontlopen elkaar niet veel: Cambridge won tot nu toe 81 keer; Oxford staat nu op tachtig overwinningen.

Deel artikel: