Bij bloemist in Betondorp kun je Johan Cruijff-poppen kopen

Het was drukker dan gebruikelijk vandaag bij de bloemenkiosk van Willem Hogenkamp in Betondorp. In die buurt groeide de overleden Johan Cruijff op.

Willem runt al 25 jaar de toko en had één keer het genoegen Johan te ontmoeten. "Ik stond op een dag lekker bloemetjes te draaien, toen ik iemand achter me hoorde. Dat was Johan met z'n zoon, om bloemen te kopen voor moeders. Dan denk je: nee toch, wat prachtig."

Volgens Willem doet het verlies van Cruijff in Betondorp zeer. "In heel Betondorp is het vandaag een minuut stil."

Hij verkoopt kunststof beelden van Johan Cruijff. Een exemplaar kost 50 euro en hij heeft er nog ongeveer dertig staan. "Maar het zal nu wel hard gaan", denkt hij.

'Die poppen horen bij mij'

De poppen heeft Willem al een tijdje. Hij kwam 'een keer' iemand tegen die een paar beelden voor hem heeft gemaakt. "Ik ben uniek daarin. Als ze er eentje kunnen vinden, dan is 'ie nagemaakt. Het hoort bij mij."

Kippenvel

Bij de bloemenzaak ging het gesprek de afgelopen maanden wel vaker over Cruijff. Vooral als hij weer "met z'n kop in de krant" stond. Zoals die ene keer dat hij naast Formule 1-coureur Max Verstappen poseerde. "Dan komen er mensen hiero en die zeggen: die man had echt overal verstand van, hè? En dat had 'ie ook. Alles wat met sport te maken had, daar had Johan Cruijff wel iets over te vertellen."

Vandaag kwamen twee jongens van een jaar of 12 bij Willem buurten. "Zij kennen Johan Cruijff alleen van horen zeggen van hun ouders. Die jochies kwamen hier bloemen kopen. Daar krijg ik kippenvel van. Ik ben er gewoon kapot van. Echt."

Deel artikel: