NOS Op 3
Flickr.com/markdodds

Op het Amsterdam University College komen vanaf volgende week genderneutrale toiletten. De maatregel wordt genomen omdat sommige studenten zich ongemakkelijk zouden voelen bij een toiletbezoek.

Niet het hele gebouw wordt voorzien van een make-over. Alleen op de tweede verdieping wordt het bordje met het mannen- en vrouwensymbool verwijderd en vervangen voor een neutraal bordje met daarop 'wc'. Er zijn geen urinoirs in de wc's, daardoor hoeft er niets verbouwd te worden.

De toiletten op het Amsterdam University College NOS

Het plan voor de neutrale toiletten werd via een poll op de Facebookpagina van de universiteit voorgelegd aan de studenten. Er werd driehonderd keer gestemd; twee derde van de studenten zag het initiatief wel zitten.

Zij vinden dat een klein groepje van weirdo's hier maar mee moet dealen.

Ruby de Hart

Een deel van de stemmers was neutraal, maar een groep van zo'n dertig studenten zag het voornemen echt niet zitten. "Een deel van hen gaf heel negatieve reacties", zegt initiatiefneemster Ruby de Hart. "Zij vinden dat 'een klein groepje van weirdo's hier maar mee moet dealen'. Het is een argument dat laat zien dat mensen onwetend zijn."

Want volgens Ruby zijn er best wat studenten die zich niet comfortabel voelen met de huidige situatie. Als je bijvoorbeeld iemand bent die tussen een man of vrouw valt, moet je bij het toilet kiezen uit opties waar je je niet mee kunt identificeren, zegt zij. Dat kan vervelende gevolgen hebben. "Ik ken verhalen van studenten die naar hun studentenkamer gaan, omdat ze zich daar wel comfortabel en veilig voelen. Dat er nu een oplossing komt, is heel fijn."

STER reclame