Liefde op het eerste gezicht bestaat niet, zeker niet op datingapps als Tinder of Happn. Of je iemand aantrekkelijk vindt, hangt namelijk af van de foto die je kort daarvoor hebt gezien.
Dat is de conclusie van onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Sydney in Australië. De resultaten zijn gisteren gepubliceerd in Scientific Reports, onderdeel van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Het zit zo: als je een bovengemiddeld knap persoon ziet, dan is degene die daarna komt ook ineens 10 tot 15 procent aantrekkelijker. Andersom werkt het ook zo: zie je iemand die minder knap is, dan wordt een 'knap' persoon die erop volgt ineens ook een stuk minder aantrekkelijk.
"Liefde op het eerste gezicht is dus een illusie", zegt onderzoeker Erik van der Burg van de VU. "Aantrekkelijkheid hangt heel erg af van wat je net hebt gezien."
Dat heeft volgens Van der Burg met onze trage hersenen te maken. "Als je iets waarneemt, wordt dat verwerkt in de visuele gebieden van je hersenen. Die activatie is niet direct weg als je bij de volgende foto bent aanbeland op bijvoorbeeld Tinder."
“Als je als hetero man op een feest staat met allemaal vrouwen, dan steekt er niemand echt meer bovenuit.
Dat noem je restactivatie en dat werkt ook zo in het dagelijks leven. In de kroeg bijvoorbeeld. Stel dat je daar een goed gesprek met twee vrienden voert, waarvan de een bovengemiddeld knap is en de ander juist minder: in dat geval trekken ze beiden naar het gemiddelde toe. Oftewel, de een wordt knapper, de ander minder knap.
"Als je als hetero man op een feest staat met allemaal vrouwen, dan steekt er niemand echt meer bovenuit", zegt Van der Burg. Het maakt volgens hem niet uit of je man of vrouw bent.
Tiensecondenregel
Wil je nou voorkomen dat je de liefde van je leven afwijst op zijn of haar uiterlijk? Tinder dan met mate. Neem na elke kandidaat even 10 seconden pauze en je swipet een stuk neutraler.
- liveblog
Bijna alle bewoners woonzorgcentrum in Wolvega besmet • Ruim miljoen Nederlanders heeft eerste prik gehad
Het coronanieuws van dinsdag 2 maart.
Nederland wil strafrechtelijk onderzoek naar sjoemeldiesels
De afgelopen maanden kon het OM vragen van Nieuwsuur over deze zaak niet beantwoorden. Vandaag bleek dat het ministerie pas op 19 januari zelf aangifte heeft gedaan.
Na een dalletje is er weer stijgende inflatie, moeten we ons zorgen maken?
Hoe hard ons geld minder waard wordt, heeft invloed op de enorme schuldenbergen die overheden en bedrijven tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd.