Leden van de Haagse Crips

Haagse gangster is 'rustâââhger' dan Amerikaanse

Gewapende overvallen, moorden en andere vormen van zware criminaliteit. De gevreesde bende The Crips, vooral actief in Los Angeles, draait hier z'n hand niet voor om. In Nederland is er ook een groepering actief, die zich verbonden voelt met de Amerikaanse bende. Maar die is minder gewelddadig, ontdekte criminoloog Robby Roks.

Hij promoveert vrijdag op zijn onderzoek.

Ze noemen zichzelf de Rollin 200 Crips en zijn actief in het Haagse Schipperskwartier. "Een van hun wensen is om geld te verdienen", vertelt Roks. "Hoe, dat maakt ze niet uit." De Haagse Crips kozen voor de criminaliteit.

Bendeleden zijn in het verleden veroordeeld voor onder andere gewapende overvallen, drugssmokkel en de productie van drugs. Het gaat vooral om mannen van Antilliaanse en Surinaamse afkomst. Hoe groot de groep is, is niet helemaal duidelijk. Roks heeft de groep van 2011 tot 2014 gevolgd. In 2011 bestond de groep uit tientallen leden.

Gangster zijn betekent 24 uur per dag gangster-shit doen. En als daar stelen, roven, moorden, bijkomt, dan is dat wat het is.

Lid van de Haagse Crips

In de media presenteren de Haagse Crips zich als zeer gewelddadig. Zo maakte BNN in 2009 een documentaire over de groep. Daarin vertelden bendeleden over hun criminele 'missies' en hun leven vol geweld.

Leden van de 'Eastside Crips' in Los Angeles.

Zo zegt een lid in de documentaire: "Gangster zijn betekent 24 uur per dag gangster-shit doen. (...) En als daar stelen, roven, moorden, bijkomt, dan is dat wat het is." Daarna doet-ie de kogels in z'n pistool.

Maar volgens Roks is het geschetste beeld niet volledig. Ja, ze zijn crimineel, maar de Crips zijn niet de hele dag bezig met overvallen en andere criminelen zaken. Je wordt volgens Roks niet zo snel succesvol in de misdaad, ook al zouden de Haagse Crips dat wel willen.

"Het is veel lastiger dan je denkt. Een groot deel van de tijd stonden we buiten in de buurt en gebeurde er niks", vertelt Roks. "Je moet ook de juiste contacten hebben. Als je een kapper nodig hebt, dan ga je simpelweg naar Google. Maar dat kan niet als je wapens en drugs zoekt. Als je 500 gram coke nodig hebt, vind je dat niet op internet. Die contacten hebben ze vaak niet."

Dat levert ook spanningen op tussen de bendeleden. Roks: "Bijvoorbeeld bij jonge leden die lid werden met het beeld van de romantiek van het straatleven. Die kwamen van een koude kermis thuis. Het leven op straat was minder spannend dan ze dachten."

Oudere bendeleden zouden volgens Roks jongeren nu waarschuwen om ook te investeren in scholing.

Hoe het nu met de bende gaat, is volgens Roks niet duidelijk. Zijn onderzoek liep tot 2014. Volgens een woordvoerder van de politie Den Haag is het de laatste tijd rustig rond de bende, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden.

Deel artikel: