Ingang Lowlands

'Drugsaanpak is nog te veel politiek en emotie'

Wel blaffende drugshonden bij festivals of niet? En met hoeveel pilletjes op zak kan je eigenlijk worden vervolgd? Antwoorden op die vragen verschillen nu nog vaak per gemeente. Het Trimbos Instituut wil van die onduidelijkheid af en presenteert vandaag één richtlijn voor de drugsaanpak op festivals.

Trimbos raadt onder meer drugshonden af, wil korte lijntjes tussen festivalorganisatoren en het ziekenhuis en wil dat er een duidelijke afspraak komt tussen politie en beveiliging over hoeveel xtc-pillen een bezoeker bij zich mag hebben. Iemand met een of twee pilletjes op zak zou volgens het Trimbos Instituut niet moeten worden vervolgd.

Een te strenge aanpak kan jongeren tegenhouden naar de EHBO te gaan als ze zich niet lekker voelen.

Ferry Goossens, Trimbos Instituut

Volgens Ferry Goossens van Trimbos weten veel gemeentes niet wat ze met zulke vragen aan moeten. "Deze aanpak legt uit wat er in de wet staat, geeft aan hoe andere gemeentes ermee omgaan en ook onderbouwen we waarom bepaalde maatregelen wel of juist niet werken."

"Gemeentes moeten van tevoren goed nadenken over het doel van het beleid, zeker als ze gezondheidsincidenten willen voorkomen door gebruik van drugs", zegt Goossens. "Dan is het goed om te weten dat een harde repressieve aanpak misschien niet de beste manier is. Dat kan bijvoorbeeld jongeren ervan weerhouden om naar de EHBO te gaan omdat ze toch drugs hebben gebruikt en zich niet lekker voelen. Dat werkt dan toch gezondheidsproblemen in de hand."

Drugsaanpak is nu nog vaak gestoeld op politiek en gevoelens. Luister naar de wetenschap.

Ferry Goossens, Trimbos Instituut

"Een van de problemen die we zien is dat het beleid nogal gestoeld is op politiek en gevoelens die leven rondom drugs", zegt Goossens. "Dat is best begrijpelijk, alleen er zijn ook andere manieren waarop je keuzes kan maken. Wat is er bijvoorbeeld in de wetenschap bekend over welke aanpak het beste werkt? We denken dat dat een betere manier is om problemen met drugs te voorkomen."

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vindt de richtlijn een goed idee. "Het is heel goed om te leren van steden die ervaring hebben met festivals én de risico's. En dat andere gemeenten kunnen profiteren van die ervaring. Maar gemeenten moeten ook goed met de organisatoren bekijken, welk risico nemen we wel, en welke niet."

Durven jongeren bij een streng drugsbeleid nog wel naar de EHBO?

De richtlijn is ook bedoeld om de festivalbezoekers meer duidelijkheid te geven over wat ze kunnen verwachten. "Bij het ene festival is er niet zoveel aan de hand als je gepakt wordt met een bepaalde hoeveelheid en bij het andere festival word je overgedragen aan de politie", zegt Goossens. "Dat zorgt voor verwarring. Dat hopen we op te lossen."

Onze aanbeveling over het gebruik van drugs zelf? Gewoon niet doen.

Ferry Goossens, Trimbos Instituut

De leidraad is gemaakt in samenwerking met meerdere partijen. Onder meer gemeentes zelf, evenementenmakers, instellingen voor verslavingszorg, partijen die zich bezighouden met EHBO op festivals en evenementen, maar ook politie en Openbaar Ministerie.

De aanpak is echt bedoeld als een richtlijn en is dus geen blauwdruk voor hoe het moet. Gemeentes kunnen dus vrij interpreteren. "De ene gemeente wil een strenger, de ander juist een wat soepeler beleid. Dat is uiteraard nog steeds aan de gemeentes zelf. Maar we geven ze wel meer informatie over de voor- en nadelen van verschillende aanpakken", zegt Goossens.

Zo ziet de staatssecretaris dat ook: "Kijk, veilig drugsgebruik bestaat niet", zegt Van Rijn. "Maar het overheidsvingertje is niet altijd de meest overtuigende factor. Ik wil dat ouders en jongeren zelf de risico's kennen. Wíj vertellen dat veilig drugsgebruik niet bestaat en uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van jongeren zelf."

Goossens: "Onze aanbeveling over het gebruik van drugs zelf? Die is heel simpel: gewoon niet doen. Er zitten risico's aan die je van tevoren nooit helemaal goed kan inschatten, dus gewoon geen drugs gebruiken."

Deel artikel: