NOS Op 3
ANP

Doorverkoopsite Ticketswap gaat samenwerken met ticketbedrijf Paylogic. Op die manier willen de bedrijven een einde maken aan de fraude bij de verkoop van tweedehandsevenemententickets. 

De samenwerking houdt in dat de tickets van Paylogic, die via Ticketswap worden verkocht, een nieuwe barcode en naam krijgen. De oude wordt ongeldig verklaard. Daardoor is niet meer mogelijk dat iemand via Ticketswap een kaartje meerdere keren verkoopt. 

Paylogic verkoopt onder meer kaartjes voor festivals als Tomorrowland, Mysteryland en Appelsap. 40 procent van de kaartjes die via Ticketswap worden verkocht, is afkomstig van Paylogic. Ticketswap heeft in Nederland 700.000 geregistreerde gebruikers.

Illegale tickethandel

Het is een nieuwe stap in de strijd tegen illegale tickethandel, zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. Hij zegt dat het vervangen van een tweedehandsticket door een nieuw ticket het belangrijkste is wat handelaren kunnen doen om de veiligheid van hun klanten te garanderen. "Je wilt niet dat er personen zijn die valse tickets verkopen. Dit is een investering, maar dan ben je wel van het gezeik af."

Het is belangrijk dat er met marktleider Ticketmaster wordt samengewerkt.

Muziekjournalist Atze de Vrieze

Hij benadrukt dat de samenwerking tussen beide partijen een "goed begin" is. Kleinere partijen als Eventix en Your Ticket Provider doen dit overigens al langer. Die laatste heeft z'n eigen ruilsysteem; Eventix werkt sinds anderhalf jaar met Ticketswap samen op dezelfde manier als Paylogic nu doet.

Maar ook Paylogic is volgens De Vrieze lang niet de grootste ticketverkoper van Nederland. "Alle concerten van Mojo gaan via Ticketmaster, de marktleider. Het is belangrijk dat ze daarmee gaan samenwerken."

Hans Ober van Ticketswap laat weten dat de intentie er is om met Ticketmaster samen te werken, maar dat er nog niets concreet is. "Wij verwachten dat veel andere evenementen snel zullen volgen, zodat we een gezamenlijke revolutie kunnen starten in de tweedehandsticketmarkt."

Adele

Eind vorig jaar was er veel te doen over verkoop van tickets voor de concerten van Adele in de Ziggo Dome. Voor 700 euro kwam je misschien niet eens binnen, omdat niet zeker is dat je kaartje niet nog eens wordt doorverkocht.

Ticketverkoop Adele AFP / NOS

STER reclame