NOS Op 3
Polich Tallix

De afgelopen tijd lag The Academy of Motion Picture Arts and Sciences zwaar onder vuur: de Oscars zouden namelijk te wit zijn. Om de diversiteit te vergroten zijn nu drie nieuwe bestuursleden aangesteld met een niet-blanke of niet-Amerikaanse achtergrond.

De drie personen die toetreden tot het 51-koppige bestuur zijn Reginald Hudlin, Gregory Nava en Jennifer Yuh Nelson. Hudlin is een Afro-Amerikaanse regisseur en producent, onder andere van de film Django Unchained van Quentin Tarantino. Nava is een regisseur van Baskisch-Mexicaanse komaf en Nelson is een in Zuid-Korea geboren regisseur, die onder meer de animatiefilms Kung Fu Panda 2 en 3 regisseerde. 

Nog veel werk te doen

"Ik ben trots op de stappen die we hebben gezet", zei Cheryl Boone Isaacs, de voorzitter van de Academy. "Maar we weten heel goed dat er nog meer werk te doen is nu we proberen de organisatie om te vormen tot één voor iedereen."

Dit jaar was het tweede jaar op rij dat er alleen blanke acteurs waren genomineerd voor een Oscar.

Ook in subcomités van de Academy zijn nieuwe mensen benoemd, onder wie de Mexicaanse acteur Gael Garcia Bernal en de Afro-Amerikaanse producent Effie Brown.

Meer vrouwen, meer culturele achtergronden

Een week na de bekendmaking van de genomineerden beloofde Boone Isaacs al om het diversiteitsprobleem aan te pakken. Ze opperde destijds ook om het aantal vrouwen en leden met een andere culturele achtergrond te verdubbelen. In 2020 moet dit voor elkaar zijn.

Ook sommige productiemaatschappijen proberen hun steentje bij te dragen en de diversiteit te verhogen in Hollywood. Zo kondigde Warner Bros vorige week aan een opleidingsprogramma te starten voor vijf jonge regisseurs uit minderheidsgroepen.

STER reclame