NOS op 3

Nederlanders maken tassen van vluchtelingenbootjes

Op het Griekse eiland Lesbos maken twee Nederlanders tassen van aangespoelde vluchtelingenbootjes en reddingsvesten. Ook leren ze de vluchtelingen zelf de tassen te maken. "Vluchtelingen krijgen niet alleen een tas, maar hebben ook een nuttige tijdsbesteding", vertelt Didi Aaslund (27). Samen met Floor Nagler (24) wilde zij daarnaast iets doen aan de gigantische berg afval die op het strand aanspoelt.

Didi is net thuis van Lesbos, waar dagelijks veel vluchtelingen aankomen. Ze laat de werkruimte zien waar het project 'It Works' is begonnen.

"De vluchtelingenproblematiek is zo overweldigend dat mensen niet meer weten wat ze voor een ander kunnen betekenen. Wij vroegen ons af: wat kunnen we wél doen? En vooral: wat kunnen we nú doen? Floor is een echte textielvrouw en ik maak tassen; die talenten hebben we ingezet."

"We wilden voor dit project geen naaimachine aanschaffen voor 5000 euro. Dan kan maar één iemand tegelijk werken. We hebben nu voor 30 euro een gereedsschapssetje gekocht, waardoor we voor minder dan 3 euro een tas in elkaar zetten."

"Het mooiste moment vond ik dat een 10-jarig jongetje dat had meegedaan een dag later terugkwam en toen anderen ging uitleggen hoe ze de tas in elkaar moesten zetten." Dat is ook precies hoe Didi en Floor hun project in de toekomst zien en dus bedachten ze een workshop waar vluchtelingen bij kunnen aansluiten. "We willen dat de workshops uiteindelijk ook zonder onze hulp gegeven kunnen worden."

Het gaat uiteindelijk niet om die tas, maar om het feit dat vluchtelingen iets te doen hebben.

Didi Aaslund

"Floor en ik hebben bedacht dat dit onze droombaan is", zegt Didi lachend. "Het geeft zo'n nuttig gevoel dat je aan het recyclen bent. En je bent met vluchtelingen iets aan het doen, waardoor je die mensen een invulling geeft. Wij als makers zijn tegelijkertijd iets aan het ontwerpen en daar kicken we natuurlijk op."

"Uiteindelijk gaat het niet om de tas, maar om het feit dat vluchtelingen iets te doen hebben", besluit Didi.

  • NOS op 3
    De afvalberg op Lesbos
  • NOS op 3
  • NOS op 3
  • NOS op 3
  • NOS op 3
  • NOS op 3

Deel artikel: