NOS Op 3
Folia

Universiteitsblad Folia is op twee locaties van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dit weekend uit de schappen gehaald, vanwege een cover waar blote borsten op te zien zijn. Zaterdag is er een open dag op de hogeschool. 

 Op de cover van het universiteitsblad staat een ontbloot bovenlijf, met daaronder de titel 'gewoon borsten'. De voorpagina van het blad gaat over een fotografieproject van feministe Matilda Medard, die wil aankaarten dat er nog altijd een taboe rust op het tonen van borsten.

Volgens de hogeschool komt op de open dag een gemêleerd publiek af en kunnen mensen de beelden aanstootgevend vinden. Daarom is het blad tijdens de open dag niet in de bakken te vinden. Decaan Jean Tillie besloot dat op zijn faculteit de bladen uit de schappen moesten. "De mensen op de open dag zijn bij ons te gast. Ze komen zich oriënteren op een studie. Ik vind een cover met ontblote vrouwenborsten niet in die context passen."

Zware actie

Folia-hoofdredacteur Altan Erdogan spreekt van een domme, zware actie. "Ik vind het schokkend dat de hogeschool voor anderen gaat bepalen wat aanstootgevend is en wat niet. Bovendien is deze reactie precies het punt dat de schrijfster van het verhaal wilde maken: blote vrouwenborsten zijn ook in 2016 nog een taboe." 

Volgens een HvA-woordvoerder is het aan de opleidingen zelf om te bepalen of ze het universiteitsblad willen laten liggen tijdens de open dag. Tot nu toe is op twee van de elf locaties het blad uit de bakken gehaald. 

STER reclame