Nepwapens die door de politie in beslag zijn genomen

Politie wil nachtmerriescenario door nepwapen voorkomen

'Politie schiet jongen met speelgoedwapen neer'

Het is een krantenkop die de politie liever niet in de media ziet verschijnen. Daarom is vandaag deze campagne gelanceerd.

Want je kunt het je voorstellen: als je met een nepwapen rondloopt, kan een agent serieuze maatregelen nemen na een melding. Goede kans dat ze dan met getrokken pistolen op je afkomen, want dat is nu eenmaal het protocol bij 'benadering vuurwapengevaarlijke verdachte'.

Het spelen met een nepwapen kan dus in het uiterste geval de dood tot gevolg hebben. "Als diegene de aanwijzingen niet goed opvolgt en de agent heeft het idee dat het wapen tegen hem gebruikt wordt, dan zal de agent schieten", waarschuwt politiechef Jaco van Hoorn. "Je moet er dan niet aan denken dat het om een speelgoedwapen gaat."

Een speelgoedwapen dat door de politie in beslag is genomen

Collega's van hem hebben behoorlijk stressvolle situaties meegemaakt, vertelt hij. "Achteraf zeiden ze: ik was heel erg gespannen of de persoon zou reageren of niet. Gelukkig liet hij naar verloop van tijd het wapen vallen, anders had ik echt geschoten."

Politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU herkent het probleem. Hij zegt dat het bij kinderen vaak snel duidelijk is dat het niet om een dreigende situatie gaat. De ouders worden dan vaak aangesproken op het gedrag van hun kind.

Het wordt vooral lastig als het om tieners van rond de 18 gaat, zegt hij. "Je ziet dat de nepwapens vaak gebruikt worden om stoer te doen. Studenten die geintjes uithalen. Dat is dom en ronduit onhandig."

Zeg het maar: welke is echt en welke is nep?

De regels zijn wel een beetje verwarrend, erkent Van Hoorn. Er mogen namelijk wel nepwapens verkocht worden, als ze maar voldoen aan Europese regels (een CE-keurmerk). Die regels gaan er vooral over of het speelgoed wel veilig is om mee te spelen.

Wat niet mag in Nederland is met zo'n nepwapen zorgen voor een dreigende situatie. De campagne is daarom vooral bedoeld om mensen erop te wijzen dat het niet verstandig is om met nepwapens op straat rond te lopen.

"Als je met een slagersmes in de keuken staat is dat prima", zegt Van Hoorn. "Als je zo'n ding bij je hebt in een winkelstraat, dan wordt het al snel een voorwerp dat in beslag kan worden genomen. Zo geldt dat ook met speelgoedwapens."

Deze reportage maakten wij eerder over het aanschaffen van een nepwapen, 3 kilometer van de Nederlandse grens:

Net over de grens koop je zonder problemen een nepwapen

Deel artikel: