NOS Op 3
Martijn van der Zande / NOS

Vanmorgen was het zover: het NK treinreizen in de spits ging van start. Studenten kondigden vorige week deze ludieke actie aan om extra in de spits te reizen. Die kreeg veel gehoor: op Facebook lieten ruim 28.000 studenten weten deel te nemen. Vooralsnog lijkt de overgrote meerderheid zich vanmorgen nog eens te hebben omgedraaid toen de wekker ging. De beloofde menigte in oranje en rood-wit-blauw bleef uit.

Organisator Fritz Keijzer houdt hoop op de avondspits. "Hopelijk komen er 's middags meer studenten in het oranje richting de trein. De actie loopt nog tot 19:00 uur." De Rotterdamse student zegt ondanks de magere opkomst 's ochtends tevreden te zijn met de actie. "We hadden er al rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Toch is er al enorm veel aandacht voor dit probleem geweest, en daar was de actie natuurlijk ook om te doen."

Er waren toch hier en daar nog wat studenten te vinden Emmy Munier

Rustige start

NOS-verslaggever Martijn van der Zande pakte vanmorgen rond 06:30 uur, het moment waarop de ochtendspits officieel begint, vanaf station Den Bosch de trein richting Amsterdam Centraal. Oranje en rood-wit-blauw geklede studenten waren nog nergens te zien - het NK begon dus rustig, maar het was ook nog vroeg. Om 08:00 uur stonden er pas een stuk of tien studenten op Amsterdam CS, aldus Van der Zande. Ook in andere steden was het nog erg rustig.

Om 08:30 uur, een halfuur voor het einde van de spits, zit onze verslaggever met slechts een handvol studenten in de trein richting Utrecht. Volgens een van hen is het in die trein rustig, maar kan het op de plaats van bestemming nog drukker zijn. "Hier zien we alleen het deel vanuit Amsterdam." Andere reizigers merken op dat het een opvallend rustige ochtendspits is. "Ik weet van collega's dat ze thuis zijn blijven werken omdat ze enorme drukte verwachtten", zegt een van hen. 

'Een dinsdag als alle anderen'

Een woordvoerder van NS laat weten dat het voor de vervoerder een dinsdagochtend als alle anderen was. "Dat hadden wij eigenlijk ook al wel ingeschat. Onze ervaring met Facebook-events is dat op 'deelnemen' klikken toch makkelijker is dan je wekker te zetten. Het was nergens drukker dan normaal." Ook voor de avondspits zegt de woordvoerder geen extra drukte te verwachten. Op Twitter verschenen vooral foto's voorbij van (half)lege treincoupés.

STER reclame