Intercity in de spits op Den Haag Centraal

Nóg meer studenten in de spits vanochtend?

Iets over half acht pakt Fritz Keijzer vanochtend de trein van Rotterdam naar Utrecht. En als het goed is, met hem nog véél meer mensen. In de hele spits trouwens, wegens het NK treinreizen in de spits, dat Fritz vorige week met vijf andere studenten opzette.

"Op Facebook zeggen 27.000 studenten dat ze meedoen, maar het is altijd afwachten", zegt de 19-jarige student uit Rotterdam. "Het ligt aan de studenten."

Ze kwamen tot de actie door een overleg vorige week tussen de NS en universiteitsbesturen, om collegetijden over de dag te spreiden, zodat studenten niet meer in de spits hoeven te reizen. De studenten waren verbaasd: ze waren helemaal niet uitgenodigd om erover mee te praten.

De NS en universiteitsbesturen vinden dat studenten best vaker 's avonds les kunnen hebben. Maar dat vinden de studenten niet: die tijd hebben ze ook nodig voor hun bijbaantjes, zeker nu de basisbeurs is afgeschaft.

Afspraken

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) steunt de studenten, al denken ze dat ze er best mee kunnen leven, zolang er goede afspraken worden gemaakt tussen de universiteiten en de NS. "Maar de vraag blijft of 19.00 uur niet te laat is voor studenten, want om die tijd hebben veel studenten al een baantje. Of een sportclub."

Drukte op Rotterdam Centraal

De NS maakt zich vooralsnog geen zorgen: "Toen we de poortjes gingen sluiten op Rotterdam CS was er een Facebookactie waarin werd opgeroepen massaal over de hekjes te springen. Daar kwamen drie mensen op af", zegt woordvoerder Erik Kroeze. "Mensen geven op Facebook snel aan ergens bij te zijn, maar dat moeten we nog maar zien. Wij verwachten een gewone spits, met veel studenten, zoals altijd."

In de ochtendspits reizen ongeveer 300.000 mensen. Een kwart van hen is student. "Een taskforce heeft onderzocht hoe je de spits zou kunnen verlichten, en een van de aanbevelingen was juist om gesprekken over lestijden te beginnen met de universiteiten en hogescholen. En het ISO heeft dat destijds ondertekend."

De petitie Studenten in de spits staat inmiddels op meer dan 40.000 ondertekeningen. Fritz hoopt dat de actie een overleg met de NS oplevert. "Met dit aantal handtekeningen kunnen we al naar Den Haag. En twee studentenbonden hebben al gezegd dat ze ons daarbij willen helpen."

Deel artikel: