NOSop3

Den Haag krijgt eigen rocktour

Matthijs Holtrop / NOS

Den Haag kent met namen als Golden Earring, Anouk, Kane en Di-Rect een rijke rockhistorie. Iets wat niet vergeten mag worden, zo vindt het Haagse kunstenaarsechtpaar Marcello en Els van den Dop. Sinds dit weekend proberen zij met een tour langs iconische locaties uit de Haagse rockhistorie het imago van Den Haag als popstad van Nederland in leven te houden.

Organisator Marcello kijkt met een beetje weemoed terug naar de 'gouden' jaren 60 en 70. "Toen kwam bijna driekwart van de beroemde bands uit Den Haag, en had de stad een enorme invloed in de muziekscene. Je had The Motions, Shocking Blue, Q65 en Livin' Blues. Dat is helaas niet meer zo - al valt er nog genoeg van te zien."

De tour is per bus, en gaat onder meer langs de Zeeheldenbuurt, waar veel artiesten gingen wonen, zodra ze "goed begonnen te lopen" en komt ook langs concertzaal het Paard van Troje. Via het Zuiderpark, waar al sinds de jaren 80 Parkpop wordt georganiseerd ("heilige grond!") komt die uit bij de galerie van het echtpaar.

"Veel artiesten zijn notenboeren geworden. Ze spelen alleen nog voor het geld of voor de bekendheid. Kap daarmee!"

Organisator Marcello van den Dop

De boodschap die Marcello en Els hebben aan het jongere publiek: speel met je hart. "Veel artiesten zijn notenboeren geworden. Ze spelen alleen nog voor het geld of voor de bekendheid. Kap daarmee! Vroeger maakte je muziek, omdat je het mooi vond, niet voor de lekkere wijven of voor de centjes."

Hoewel afgezien van Parkpop, jarenlang het grootste gratis festival van Europa, de grote evenementen buiten Den Haag plaatsvinden, is er nog hoop voor de Hofstad. "Het Paard is een geoliede rockmachine waar veel Haags talent speelt. Ieder weekend is er in de stad wel ergens livemuziek te horen."

David Kunz
@david_kunz
Golden Earring in het Ziggodome. Die band wil ik dus principieel alleen in Den Haag zien. Met gevolg dat ik ze nog nooit zag.
4 jaar geleden

Al baalt Marcello er naar eigen zeggen wel van dat Golden Earring juist voor de Ziggo Dome in Amsterdam kiest voor hun jubileumshow, hij heeft er wel begrip voor. "Ik snap bij god niet waarom dat daar moest, daar zal het management wel achter zitten. Ze repeteren dan wel weer in Den Haag - kom je ineens drummer Cesar Zuiderwijk tegen in het bos! "

De tour eindigt bij de galerie van het kunstenaarsechtpaar, waar een expositie is met kunst over de Haagse rockgeschiedenis. Marcello: "Een Haagse versie van het Hard Rock Cafe? Absoluut niet! Hier hangt alleen kunst - we doen hier niet aan sleutelhangers van The Beatles."