'Alcohol maakt je niet alleen agressiever, maar ook behulpzamer'

tijd van publicatie
ANP

Met een paar glazen alcohol op schiet je een onbekende sneller te hulp dan als je nuchter bent. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Door alcohol reageren mensen impulsiever en wordt iemand helpen als iedereen staat te kijken ook nét iets makkelijker. 

"We weten dat mensen minder snel ingrijpen in noodsituaties als anderen erbij zijn, het zogenoemde bystander-effect", zegt hoogleraar psychologie Paul van Lange, die meewerkte aan het onderzoek. "Nu blijkt dat mensen die gedronken hebben sneller in actie komen. Alcohol verzwakt het bystander-effect."

Het team van Van Lange deed onderzoek in verschillende kroegen in Amsterdam. Bierdrinkers moesten daar blazen en een vragenlijst invullen.

Op een gegeven moment lieten de onderzoekers expres twintig blaastestbuisjes vallen. Dat was de grote test: schieten mensen met wat bier in hun mik dan eerder te hulp?

Alcohol wordt vaak gekoppeld aan agressie. Maar nu zien we dat alcohol je ook behulpzamer maakt.

Onderzoeker Paul van Lange

Ja dus. Mensen die twee tot zes glazen alcohol gedronken hadden, hielpen sneller bij het oprapen. "In een groep willen mensen niet opvallen, ze doen niks als anderen ook niks doen. Met alcohol reageren mensen impulsiever en vergeten ze hun omgeving. Daardoor handelen ze sneller", vertelt een enthousiaste Van Lange.

"Alcohol wordt vaak gekoppeld aan agressie", zegt hij. "Maar nu zien we dat alcohol je ook behulpzamer maakt. Vooral bij noodsituaties, zoals misdrijven of ongelukken, is dat belangrijk. Dan telt iedere seconde."

Maar er is een kanttekening. Lector Verslaving Rob Bovens van hogeschool Windesheim wijst op de conflicten die kunnen ontstaan als iemand onder invloed van alcohol bemoeizuchtig wordt. "Als je gedronken hebt onderschat je mogelijke gevaren en vallen barrières weg. Als je aangeschoten bent en je mengt je in een ruzie, dan kan dat de situatie verergeren."

Van Lange herkent de risico's, maar denkt dat die wel meevallen. "Ongevraagd hulp krijgen is soms prettig, en soms niet. Over het algemeen denk ik dat een paar glazen alcohol wel positief uitpakken in zo'n situatie."

Hij zou graag meer onderzoek willen doen in andere uitgaansomstandigheden. "Het is opvallend hoe weinig incidenten er zijn op festivals en bij voetbalwedstrijden als je nagaat hoeveel mensen er samenkomen. Het zou kunnen dat een beetje alcohol mensen dichter bij elkaar brengt."