NOSop3

And the Oscar did not go to... Leonardo DiCaprio!

Het is inmiddels een bekend verhaal. Om de zoveel jaar speelt Leonardo DiCaprio een grote rol in een enorme kaskraker, krijgt hij een lading trofeeën waarmee hij meerdere prijzenkasten kan vullen, maar staat hij bij de uitreiking van de Oscars uiteindelijk met lege handen. 

Komt er vanavond een eind aan dat ritueel? Gaat het eindelijk gebeuren voor DiCaprio? Vijf Oscar-nominaties waren kennelijk nog niet genoeg. Hij wil 'm zo graag in ontvangst nemen, al is het maar om van alle flauwe grappen af te zijn. Wéér niet winnen is voor DiCaprio simpelweg geen optie.

Als hij vanavond eindelijk zijn Academy Award krijgt voor zijn rol in The Revenant, kan hij voorgoed met dat trauma afrekenen. Maar zover is het nog niet, als het al gebeurt. Eerst blikken we terug op de keren dat het felbegeerde beeldje aan zijn neus voorbij ging.

What's Eating Gilbert Grape (1993)

Zijn eerste nominatie sleept hij al in 1993 in de wacht. De nog piepjonge DiCaprio wordt genomineerd voor beste bijrol in de film What's Eating Gilbert Grape. Daarin speelt hij niet onverdienstelijk het jonge verstandelijk gehandicapte broertje van hoofdrolspeler Johnny Depp. Die kan Leo overigens de hand schudden, want ook Depp won nog nooit een Oscar, ondanks een aantal nominaties.

Filmtrailer What's Eating Gilbert Grape

Hier geeft DiCaprio zijn visitekaartje af, maar het is niet genoeg. De Oscar voor beste bijrol gaat uiteindelijk naar Tommy Lee Jones in The Fugitive. Datzelfde geldt voor de Golden Globe Award.

The Aviator (2005)

Twaalf jaar later krijg hij een nieuwe kans, nu voor beste acteur voor zijn rol in de biografische film The Aviator. Hij speelt de obsessieve-compulsieve controlefreak en vliegtuigbouwer Howard Hughes. Martin Scorsese is de regisseur. De film wordt een groot succes en maakt van Howard Hughes een begrip.

Filmtrailer The Aviator

DiCaprio moet dat jaar de Oscar laten aan Jamie Foxx, die een heel knappe Ray Charles neerzet in de film Ray. Ook pijnlijk: zijn tegenspeelster Cate Blanchett krijgt wél een Oscar voor haar rol in The Aviator. Doekje voor het bloeden: DiCaprio krijgt dat jaar wel een Golden Globe.

Blood Diamond (2007)

Het duurt niet lang voordat DiCaprio weer een gooi mag doen naar een Oscar, want twee jaar later hoort hij weer bij de genomineerden voor beste acteur. Dit keer voor zijn rol als de Zuid-Afrikaanse oud-soldaat Danny Archer in Blood Diamond. De film zet de problemen rond bloeddiamanten en de conflicten die ermee gepaard gaan op de kaart. Het Zuid-Afrikaanse accent doet hij perfect.

Filmtrailer Blood Diamond

Maar wederom grijpt hij naast de Oscar. Die gaat namelijk naar Forest Whitaker voor zijn rol in The Last King of Scotland. Geen schande om van te verliezen, maar wel weer lege handen.

The Wolf of Wall Street (2014)

Dit moet de grote klapper worden voor DiCaprio. Iedereen denkt dat hij nu eindelijk een Oscar zal krijgen voor zijn rol als de beursmakelaar Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street, ook van Martin Scorsese. Het is alweer hun vijfde samenwerking. DiCaprio's agressieve verkooppraatjes en de humor in de film krijgen veel lof. En er wordt 506 keer 'fuck' gezegd in de film.

Filmtrailer The Wolf of Wall Street

Maar toch weer hetzelfde liedje. Niet hij, maar Matthew McConaughey krijgt de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in Dallas Buyers Club. Ook de Oscar voor beste film ziet DiCaprio aan zijn neus voorbij gaan. The Wolf of Wall Street is wel genomineerd, maar helaas voor Leo gaat de film 12 Years a Slave er met het beeldje vandoor.

The Revenant (2016)

Nieuwe ronde nieuwe kansen. Vanavond worden de beeldjes opnieuw uitgereikt en DiCaprio is wederom genomineerd voor beste acteur, nu voor zijn rol in The Revenant. Wederom een biografische film. Hij speelt de 36-jarige avonturier en pelsjager Hugh Glass en raakt in de film in gevecht met een grizzlybeer. Is dat genoeg voor een Oscar?

Filmtrailer The Revenant

Veel succes vanavond Leo.

Op NOS.nl wordt vannacht een liveblog bijgehouden over de Oscars. Ook het radioprogramma Nachtkijkers op NPO Radio 1 schakelt regelmatig met de ceremonie. De show is voor het eerst in jaren niet live op de Nederlandse televisie te zien, omdat Film1 besloot alleen een samenvatting uit te zenden. Wel is de uitreiking te volgen in bioscopen in Eindhoven en Hilversum.